Bursa'da unutulmaya yüz tutan mesleklerin canlandırılması için çalışmalar yapılıyor. Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Fehmi Duban, 144 farklı meslek dalına ilişkin proje yürüttüklerini, bazı mesleklerin yok olmaması için turizm ile işbirliği yapılarak, simge ürünlerin hediyelik eşya olarak satılması ve tanıtılması gerektiğini söyledi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa'nın değerlerinin tanıtılması amacıyla düzenlenen 'Etkin Şehir' projesi kapsamında Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Fehmi Duban, 'Kaybolan Zanaatlarımız' konusunda bilgiler verdi.
Şehir Kütüphanesi Üftade Salonu'nda gerçekleştirilen "Bir Derste Zanaatlarımız" adlı programda, geleneksel el sanatları başta olmak üzere el emeği göz nuru olan mesleklerin teknoloji karşısında tutunmakta güçlük çekse de turizm açısından önemli özellik taşıdığını anlatan Duban, "Turizm için büyük değer taşıyan kültürel ve tarihi mirasın yoğunluklu olduğu bölgelerde özellikli mesleklerin ürünleri hediyelik eşya olarak yaşatılmalı ve zenginleştirilerek geliştirilmelidir. Esnafların kendini geliştirmeleri, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili tüm kurumların bütünleşik akılla esnafa sahip çıkması; esnafın eğitilmesi ve tüm Bursalıların özüne ait değerlere sahip çıkması gerekir. Bu kapsamda Etkin Şehir projesinin kurumları, kuruluşları, gönüllü grupları bir çatı altında toplaması ve tüm şehre yayılacak etkinlikler zinciri oluşturması büyük bir fırsattır" dedi.
MESO olarak 144 farklı meslek dalına ilişkin sosyal ve ekonomik projeler üretmeye devam ederken Bursa'ya özgü hediyelik eşyalar üretilmesi noktasında esnafı desteklediklerini ifade eden Duban, konuya kamuoyundan da ilgi beklediklerini söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Kültür Şube Müdürü Nur Çakır, etkinliğe katkıları nedeniyle MESO Başkanı Fehmi Duban'a teşekkür ederek çiçek verdi. Çakır, konuşmasında "Etkin Şehir Projesi her geçen gün yeni katılımlarla, kamuoyunun ilgisiyle büyüyor. Bursa'mızın güzelliklerinin ve değerlerinin turizme ve kültürümüze kazandırılması, aynı zamanda kaybolmaya yüz tutan zanaatlarımızın kültür turizminin önemli hazineleri olduğunu anlatmak oldukça önemlidir" dedi.
(İHS

21.01.2013 10:13:36 TSI

Editör: Wan Haber