Yenipazar'da yapılan 29. Geleneksel Deve Güreşi Festivali büyük katılımla gerçekleşti. 5 bine yakın deve güreşi severin izlediği şenliklerde Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinin ünlü güreşçi develeri kıran kırana mücadele etti.
Güreşleri izlemek üzere AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın, çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları da protokol tribününde eyerlerini aldı. Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran erden, konuk protokol üyelerine güreşlerin simgesi olan 8 köşeli fötr şapka ile poşu hediye etti.
Dünyada sadece Ege Bölgesi'nde yapılan, yöremize özgü olan Deve Güreşi etkinliğini gerçekleştirerek bir geleneği yaşattıklarını ifade eden Başkan Erden, güreşlerin ilçenin tanıtımı açısından da büyük önem arz ettiğini ifade ederek, "Güreşler sayesinde ilçeye dışarıdan yoğun bir misafir akını yaşanıyor. 29 yıldır yaşatmaya çalıştığımız bu güzel etkinlikte uzaktan ve yakından gelen konuklarımızla kış pikniği yapma şansı yakaladığımız gibi eğer gelir elde edebilirsek bu gelirle de eğitime destek vermeye çalışıyoruz. Ama bu güreşlerde de gelir elde edemediğimiz gibi zararla kapattık" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan; "Düzenlenen bu deve güreş şenliklerinde Yörük kültürü canlandırılıyor. İnsanlar bir araya gelip sohbet etme imkanı buluyorlar. Bu Yörük ve Türk kültürümüz yaşatılmalıdır. Ben bu kültürü yaşattığı için Yenipazar Belediye Başkanımız Yüsran Erden'i kutluyorum" dedi.
AK Parti Aydın Milletvekili Gültekin Kılınç ise; "Aralık, Ocak ve Şubat aylarında Aydın Bölgemizde geleneksel hale gelen Deve güreş festivallerimiz düzenlenmektedir. Bu festivaller ile Türk yani Yörük kültürümüz gelenek ve göreneklerimiz yaşatılmaktadır. Bunlar çok önemli şeylerdir. Ben bu festivallerin düzenlenmesinde emeği geçen tüm Belediye başkanlarımıza ve komite heyetlerine teşekkür ediyorum" dedi.
DEVE İSİMLERİ DİKKAT ÇEKİYOR
Ege ve Akdeniz bölgelerinin vazgeçilmezlerinden olan deve güreşleri, seyir keyfi ve mücadelelerin yanı sıra develere verilen isimlerle de dikkat çekiyor. Yörük-Türkmen kültürü içinde önemli bir yere sahip olan deve güreşleri, düzenlendiği tarihlerde hem o ilçenin ekonomisine katkıda bulunuyor hem de izlemeye gidenlere keyifli bir gün yaşatıyor. Deve sahiplerinin güreşen develerinin isimlerini dizi film karakterleri veya devlet büyüklerinin isimlerini vermeleri ise dikkat çekiyor. Bugün yapılan güreşlerde ise ev sahibi Yenipazar'dan 'Muhteşem Süleyman' ve Germencik'ten 'Pargalı' adlı güreşçi develerin ayrı ayrı olsa da şenlikte güreş tutmaları ise dikkat çeken develer oldu. Bölgede adlarıyla dikkat çeken develerden bazılarının isimleri şöyle; "Muro (Çan), Çılgın Nehir, Çatlı (Ulucak), Çapkın (Bağyurdu), Gökçen Efe (Tire), Pargalı (Germencik), Savarona, Dellan, Kara Murat (Söke), Şafak Yıldızı (Kuşadası), Şimal Yıldızı, Karadayı (Germencik), Baybora, Muhteşem Sülüman, Kabadayı (Yenipazar), Sarızeybek (Yatağan) ve Alın Teri (Çan), Umurlu'dan One Minute, Baltaköy'den Saddam, Armutlu'dan Memati.
(ÜÖ-MB-İK)

06.02.2013 13:06:11 TSI

Editör: Wan Haber