Rize'nin Pazar ilçesinde Anadolu Gençlik Derneği tarafından düzenlenen 'Mekke'nin Fethi' programına konuşmacı olarak katılan İlahiyatçı yazar Recep İhsan Eliaçık, Kuran'dan Firavun'la ilgili açıklamalarda bulunurken, örneklemeyi Başbakan R. Tayyip Erdoğan üzerinden kurunca salondaki vatandaşların tepkisiyle karşılaştı.
Firavun'un Kuran'da itikadı anlamda değil idari anlamda anlatıldığını söyleyen Eliaçık, firavundan izin almadan bir şey yapılamadığını açıklarken, "Türkiye Başbakanı diyor ki gündemi ben belirlerim. Adam gündemi belirlemekten zevk alıyor. Diyor ki benden izin almadan siz bir şey konuşamazsınız." şeklinde örneklemeler yapınca salondan tepki sesleri yükseldi.
"Mekke'nin fethini mi anlatacaksınız, siyaset mi yapacaksınız?" şeklinde tepki gösteren bazı izleyiciler salonu terk etti. Yazar Eliaçık ise, "Dinlemek istemeyen çıksın. Başbakanı eleştirmeyeceksem kimi eleştireceğim? Bu ülkede eğer Başbakana yönelik bir eleştiri yapılacaksa bu CHP'ye, MHP'ye bırakılmayacak kadar önemli bir meseledir. Sizler bu eleştiriyi onlara bıraktığınız için onlar da yoldan çıkıyorlar. Bu eleştiriyi bizatihi Müslümanların yapması lazım. Ben bunu yapıyorum" ifadelerini kullandı.
Pazar Öğretmenevinde düzenlenen program İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile başladı. Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Ahmet Köse ve dernek yöneticisi Osman Kaya'nın kısa konuşmalarının ardından İlahiyatçı Yazar Recep ihsan Eliaçık kürsüye geldi. Konuşmasına İslam dini gelmeden önceki Mekke'de bulunan putları anlatarak başlayan Eliaçık, o dönemle ilgili örnekler verdi.
Daha sonra Firavun'dan bahseden Yazar Eliaçık, onun kendi tebaasına karşı despot bir anlayış sergilediğini belirterek, "Firavun diyor ki benden izin almadan iman ettiniz öyle mi? Firavun karakterli bir insanda tezahür eden özellik budur. İzin almak, izin vermek otorite karakterli insanların özelliğidir. Ondan izin almadan iş yaparsanız çılgına döner. Firavun için aslolan Musa'ya iman etmek değil, bir Allah'a inanmak değil, iman etmek değil. Adam bunun derdinde değil. İman et, kime iman edersen et. İstersen Musa'ya iman et, istersen Allah'a. İstersen soğana tap. Ne yaparsan yap. Ama bunu benden izin alarak yapacaksın diyor. Bu genellikle yönetici tiplerde olur. Gücü ve iktidarı ele geçirmiş olan kişilerde, kendisinden izin almadan bir iş yaptırmama hastalığı türer. Bunlar Müslümanlarda da olabilir. Firavun Kuran'da itikat kategorisi değil, yönetim kategorisidir. Kendinden izin almadan kimse bir şey yapmayacak. Her konuda izin alacaksın. Her şeyi o belirleyecek. Bal gibi Müslüman olduğunu söyleyen insanlar da bu karaktere sahip olabilirler. Örnek. Ben lafını esirgemeyen bir adamım. Türkiye Başbakanı diyor ki, geçen gün televizyon programı oldu, bir yılı değerlendirdik. Başbakanın ortaya attığı gündemler, peş peşine soruldu, ne düşünüyorsun diye. Ben de ne çok gündem varmış dedim. Yani ortaya atmış çekilmiş, atmış çekilmiş. Hiç birinde yaptığı bir şey yok. Mesela kürtaj diyor; millet konuşuyor, konuşuyor; ardından hiçbir şey yapıldığı yok. İdam diyor, millet konuşuyor konuşuyor; ardından bir şey yapıldığı yok. Niye böyle yapıyor? En az 10 tane gündem var 10'uyla da ilgili hiçbir şey yapıldığı yok; milleti konuşturmuş. Adam gündemi belirlemekten zevk alıyor. Diyor ki benden izin almadan siz bir şey konuşamazsınız. Gündeminizi bile ben belirlerim. Ne yazacağınızı, ne konuşacağınızı, televizyonlarda ne tartışacağınızı ben belirlerim. Bu nedenle televizyonlara gitmiyorum. Adamın karakteri başka. İzin almak, müsaade ettiklerini konuşturmak, ancak kendi belirlediği gündemin konuşulmasından büyük bir zevk almak. Oraya bir şey atıyorum, kocaman kocaman yazarlar, kocaman kocaman televizyon programları saatlerce program yapıyor, sayfalarca yazı yazıyorlar. Benim belirlediğim gündemi konuşuyorsunuz. Bunun zevkine varmak ne demek biliyor musunuz? Bunun psikolojisini iyi çözmek lazım. Bu çok yanlış, tehlikeli bir psikolojidir." şeklinde konuşurken salondaki izleyicilerden biri, "Şimdi Hocam bir şey sorabilir miyim?" diye soru sormak istedi.
Konuşmacı Yazar R. İhsan Eliaçık, "Yok, program bitsin ondan sonra." şeklinde izin vermeyince izleyici, "Başbakandan bahsettiniz de, Mekke'nin fethini mi kutluyoruz, siyaset mi yapıyoruz? Onu soracaktım." dedi.
Yazar Eliaçık'ın "Program bitsin ondan sonra" şeklindeki ifadesine tepki gösteren izleyici, "Sizi protesto ediyorum." diyerek salonu terk ederken Eliaçık, "Tamam kardeşim, istemiyorsan çık, Allah Allah... Dinlemek istemeyen çıksın. Beğenmiyorsan çık ya. Başbakanı eleştirmeyeceksem kimi eleştireceğim. Daha dur daha başlamadım" diye cevap verdi.
Bu arada bazı izleyenler salonu terk ederken diğer izleyicilerin, bu sözleri üzerine Konuşmacı İhsan Eliaçık'ı alkışladıkları görüldü.
Yaşanan gerginlik sonrası konuşmasını bir süre daha devam ettiren Eliaçık, "Tabii ki Mekke'nin fethinden bahsedeceğim. Asıl mevzuu anlattıktan sonra programın sonuna doğru zaten söyleyeceğimi söyleyeceğim. Şunu herkes kulağına küpe olarak koysun. Bu ülkede eğer Başbakana yönelik bir eleştiri yapılacaksa bu CHP'ye, MHP'ye bırakılmayacak kadar önemli bir meseledir. Sizler bu eleştiriyi onlara bıraktığınız için onlar da yoldan çıkıyorlar. Bu eleştiriyi bizatihi Müslümanların yapması lazım. Ben bunu yapıyorum" ifadelerini kullandı.
Eliaçık'ın konuşmasının ardından program ezgilerle sona erdi.
(HT-EK-Y)

01.01.2013 11:21:59 TSI

Editör: Wan Haber