Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Alper Veli Çam, üniversitenin toplam nüfusunun 11 bin 500' yükseldiğini ve şehre yıllık katkısının 77 milyon lira olarak hesaplandığını söyledi.
Gümüşhane Üniversitesi'nin Gümüşhane ekonomisine katkısı ile ilgili yaptığı araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan Çam, yaptığı açıklamada 2008 yılında kurulan Gümüşhane Üniversitesi'nin kente sağladığı ekonomik katkının gün geçtikçe arttığını söyledi.
Gümüşhane Üniversitesi'nin nüfusunun 2012 yılı sonu itibariyle 11 bin 500'e yükseldiğini, bu rakamın 10 bin 600'ünü öğrencilerin, 900'ünün de üniversitede istihdam edilen akademik, idari ve geçici personelin oluşturduğunu ifade eden Çam, harcama bazlı yapılan çalışmada üniversite personelinin üniversiteden elde ettiği gelir, personelin elde ettiği geliri Gümüşhane'de harcama oranı ve üniversite öğrencilerinin Gümüşhane'de yıllık harcama tutarları parametrelerinin kullanıldığını belirtti.

EN FAZLA HARCAMA BARINMA VE GIDA'DA, EN AZ HARCAMA GİYİMDE
Araştırmada barınma, gıda, ulaşım, eğitim, giyim, haberleşme ve diğer harcama başlıklı yedi farklı kalemin dikkate alındığını kaydeden Çam, öğrenci ve personelin toplam harcamaları içindeki en büyük payın yüzde 65 ile barınma ve gıda harcamalarından oluştuğunu, en düşük payın ise yüzde 4 ile giyim harcamalarına ait olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi. Çam, giyim harcamalarının düşük olmasını da Gümüşhane'de markalaşmanın az olması ve internet üzerinden marka ürünlere ulaşımın kolaylığına bağladı.

ÖĞRENCİ AYDA ORTALAMA 420 LİRA HARCIYOR
Harcama bazlı ekonomik etki analizinde ise bir öğrencinin Gümüşhane'de ortalama harcama tutarının 420 lira olarak hesaplandığını kaydeden Çam, modelin çalıştırılması sonucunda 2012 yılında Gümüşhane Üniversitesi'nin Gümüşhane'ye sağladığı harcama bazlı ekonomik katkının yaklaşık 77 milyon lira olarak gerçekleştiğinin altını çizerek, bu rakamın 2011 yılında 55 milyon, 2010 yılında 40 milyon, 2009 yılında ise 18 milyon lira olarak hesaplandığını hatırlattı.

2008'DEN BUGÜNE TOPLAM KATKI 200 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDE
Üniversitenin kurulduğu günden bugüne kadar Gümüşhane'ye sağladığı ekonomik katkının 190 milyon lirayı bulduğunu ifade eden Çam, "Bu hesaplamalara ziyaretçilerin yıl içindeki harcamaları, mezuniyete gelen öğrenci ailelerinin harcama tutarları ile üniversitenin doğrudan temin veya ihale yoluyla sağladığı mal ve hizmet alım harcamaları dâhil edilmemiştir. Bu kalemlerinde etkisi göz önüne alındığında Gümüşhane Üniversitesi'nin kurulduğu günden bugüne Gümüşhane'ye sağladığı ekonomik katkının 200 milyon lirayı geçtiğini söyleyebiliriz." dedi.
Üniversitelerden kentin beklenen ekonomik katkıyı alabilmesi için, üniversite ve kent arasında karşılıklı iletişim ve işbirliğinin artması gerektiğine vurgu yapan Çam, "Üniversite kentin temel dinamik ve beklentilerini, kent ise üniversitenin ihtiyaçları iyi süzebildiği sürece bu katkının katlanarak artması mümkündür. Aksi takdirde ortaya çıkacak olan katkı beklenen katkıdan az olacaktır." Diye konuştu.
(RE-ÖS-Y)

18.02.2013 10:57:31 TSI

Editör: Wan Haber