Hacettepe Üniversitesi ve Yıldırım Beyazit Üniversitesi yönetimi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılması nedeniyle düzenlenen tören esnasında çıkan olaylara tepki gösterdi.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer yaptığı yazılı açıklamada, "Tamamen kendi üretimimiz olan Göktürk-2 uydumuzun başarıyla fırlatılması sırasında ve sonrasında yaşanan şiddet içeren olayların Türkiye'nin gurur duyacağı bu başarıyı gölgede bırakması üzüntü vericidir" dedi.
Tuncer, demokratik bir hak olan protestonun şiddet kullanılarak ortaya konmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Güvenlik güçlerimizi ve öğrencilerimizi birbirlerinin karşıtı değil, ülkemiz için çaba gösteren paydaşlar olarak görüyoruz" ifadesini kullandı.
Yıldırım Beyazit Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan açıklamada ise, son zamanlarda ve özellikle 18 Aralık 2012 tarihinde bir üniversitede meydana gelen olayların gerek üniversiteler ve gerekse ülke huzur, barış ve istikrarı açısından üzüntü verici bir manzara ortaya koyduğuna dikkat çekilerek, "Bu tür olayların oluşumuna bilhassa temel amacı eğitim, öğretim, araştırma ve topluma hizmet vermek olan üniversitelerimizdeki öğrenci ve öğretim elemanlarının da dahil olması son derece düşündürücü bir durumdur" denildi.
Ülkenin bilimsel ve teknolojik gelişmesinin bir sonucu olan Göktürk-2 uydusunun uzaya gönderilmesi töreninin takdir ve tebrik etmek yerine, bu gurur tablosunun cebir ve protesto vesilesi olarak kullanılmasının üniversitelerin bilimsel misyonlarıyla bağdaşmadığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:
"Bu olayların oluşumunda doğrudan veya dolaylı olarak rol oynayan ve üniversitenin öğrencisi olmayan kişilerin de katıldığı bir dizi eylemler sonrasında daha soğukkanlı bir yaklaşım sergilemesi beklenen söz konusu rektörlüğün basın açıklaması üzüntüyle karşılanmıştır. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi olarak dileğimiz ve temennimiz, üniversitelerimizde var olan huzur ortamının devam etmesi, üniversitelerimizin yukarıda bahsedilen eğitim, öğretim, araştırma ve topluma hizmet gibi asli görevlerini yürütmeleridir."
(BC-CC-Y)

24.12.2012 17:51:22 TSI

Editör: Wan Haber