Geçtiğimiz yıl açılan Universal Kuşadası Hastanesi'nin çalışanlarına kan ve kan ürünleri eğitimi verildi. Aydın Kızılay Kan Merkezi ekibi tarafından verilen eğitimden sonra hastane çalışanları kan bağışında bulundu.
Merkezin ekip doktoru Dr. Halil Barış Çaldıran tarafından verilen eğitimde, Ege Bölgesi'nde yıllık kan ihtiyacının ortalama 330 bin ünite olduğu belirtilirken, toplam kan ihtiyacının yüzde 81'inin gönüllü kan bağışçılarından temin edildiği bildirildi. Hastane çalışanlarına eğitim veren Dr. Çaldıran, son yıllarda toplumda kan bağışı konusunda bilinçlenmeye dikkat çekerek şunları söyledi: "Ege Bölgesi kan merkezi olarak 2005 yılında 60 bin 582 ünite kan toplanırken, bu sayı 2012 yılında 268 bin 751 üniteye çıktı. Bu da gösteriyor ki, insanlar kan bağışına gittikçe daha sıcak bakıyor. Bölgede geçtiğimiz yıl eritrosit süspansiyonu, taze donmuş plazma ve trombosit süspansiyonunda ihtiyacı karşılama oranımız yüzde doksanların üstündeydi. Bu rakamlar ne kadar yüz güldürücü olsa da kan ve kan ürünleri ihtiyacı süreklidir."

DÜZENLİ KAN VERMEK KALP KRİZİ, FELÇ VE BEYİN KANAMASI RİSKİNİ AZALTIYOR
Kuşadası Universal Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Orhan Cem Aktepe, ABD ve Finlandiya'da yapılmış araştırmalardan bahsederek, düzenli kan bağışlayan kişilerde kalp krizi, felç ve beyin kanaması geçirme riskinin daha düşük olduğunu söyledi. Dr. Aktepe, araştırma sonuçlarına göre düzenli kan veren kişilerin bu travmalarda sağ kalma oranlarının daha yüksek, sakat kalma oranlarının da daha düşük olduğuna dikkat çekti.

HASTANE DİREKTÖRÜ DE KAN VERDİ
Eğitim sonunda, kan bağışlamak isteyen hastane çalışanları formlarını doldurup bağışta bulundular. Kısa süre içinde 25 çalışanın kan bağışında bulunduğu kampanyada kan veren Universal Kuşadası Hastanesi Direktörü Aytül Kaymakcı, "Sağlığım izin verdiği ölçüde kan vermeye çalışıyorum. Çünkü kan hayat kurtarır. Kan bağışlayan bir tek kişi 3 kişiye yaşam umudu olur. Hastanemizde tedavi ettiğimiz hastalarımızın ihtiyaçlarını Kızılay'dan karşılıyoruz. Bu nedenle çalışanlarımız da kan bağışının ne kadar önemli olduğunu biliyorlar. Hastane çalışanlarımızın bu bilinçte olduğunu görmek bizi memnun ediyor. Kızılay Kan Merkezi ekibine ve kan bağışlayan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
(NÖS-ERG-Y)

05.02.2013 11:47:13 TSI

Editör: Wan Haber