Birleşmiş Milletler (BM) UNİCEF (Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu), kendilerine ulaşan bilgiler doğrultusunda, son iki gün içinde 40 Êzidi çocuğun, doğrudan şiddet, yerinden edilme ve susuzluk sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Kaçanlar arasında Şengal çevresindeki dağlarda mahsur kalmış, içme suyu ve sağlık hizmetlerine acil ihtiyacı olan 25 bine yakın çocuğun bulunduğunu belirten UNİCEF, acil yardım çağrısında bulundu.

UNİCEF, “Etkinliği olanlara çocuk ve kadınların özgür ve güvenlikli bir şekilde mülteci bölgelerine ulaşmalarını garanti etme, uluslararası insani ve insan hakları kanunlarınca çocuklar için tanınan özel korumaya saygılı olmaya davet ediyoruz” dedi. 

IŞİD Şexan bölgesine saldırdı

Musul’un Şalala ilçesine IŞİD çetelerinin saldırması üzerine Musul’un Şexan, Başika ve Bahzan’da yaşayan binlerce Ezidi göç etti.

IŞİD çeteleri Şengal ardından, Musul’un Şalala ilçesine saldırdı. YNK Peşmergeleriyle IŞİD arasında çatışmalar başladı.

Saldırı ardından Şexan, Başika ve Bahzan ilçelerinde ve bağlı köylerde yaşayan binlerce Êzidi Kürt, göç yollarına düştü. Êzidiler Duhok merkezi ile Xanke ile Şarya ilçelerine göç ediyorlar.

PEŞMERGELER İLE IŞİD ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENİYOR

Öte yandan Hewler’e 45 km mesafede olan Musul’un Qaşax köyünde YNK ve KDP peşmergelerinin IŞİD çetelerine dönük başlattıkları ortak operasyon sonucu Qaşax köyünde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar devam ederken Irak savaş uçakları da IŞİD çetelerine havadan saldırı gerçekleştiriyor. Maxmur kasabası yakınındaki Geyara köyünde de çatışmalar devam ediyor.

Ayrıca yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, IŞİD çeteleri Musul, Hewler, Kerkük ve Maxmur’u birbirine bağlan Dibeka Dörtyol mevkii üzerinden Hewler’e saldırı hazırlığı yapıyor. yüksekovahaber

Editör: Wan Haber