Ziyaret sırasında konuşan Başkan Ata Altay, İl Müdürü Ahmet Can’ın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın amaçları doğrultusundaki çalışmalarının yanı sıra, Van’daki sanayici ile akademisyenler arasındaki köprü kurarak bilim, sanayi ve teknoloji ile buluşturacağına yürekten inandıklarını belirtti.


Altay, bu yıl yağışların fazla olmamasından dolayı kaliteli buğday bulmakta sıkıntı çektiklerini, insanların temel besin kaynağı ekmeğin fiyatının yükselmemesi gerektiğinin altını çizdi. Bölgede sertifikalı buğday bulmakta sıkıntı çektiklerini de söyleyen Ata Altay, "Bölgemizde şuan ekilen buğday 50 yıldır ekimi yapılan ve gün geçtikçe protein kalitesi düşen buğday çeşitleridir. Çiftçilerin atadan kalma yöntemlerle üretim yapmaktan vazgeçirmek ve sertifikalı tohum konusunda bilinçlendirilmek gerekir. Son yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretilen buğday kalite olarak Konya'yı geçti. Bunun tek sebebi çiftçilerin bilinçlendirilmesinden kaynaklanıyor. Sertifikalı buğday kullanmak konusunda ısrarlı olunursa verim artar" dedi.


Van'da buğday alım satımını yapan tüccarların olmadığını da altını çizen Ata Altay, "Daha önceki yıllarda uygulanan yanlış politikalar tarımı bu hale getirdi" şeklinde konuştu.


Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Van Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Ahmet Can ise, un sektörünün Van’daki gıda sanayi içinde önemli bir paya sahip olduğunu söyledi. Can, “Un sektörü Van’da sürekli olarak gelişen bir sektör. Bu noktada sanayicilerimizin, dış rekabette güçlü olmaları ve Van’ı ön plana çıkarmaları adına sektörde farkındalık oluşturmaları, markalaşmaları ve yenilikçi anlayışla üretim yapmaları gerekiyor” dedi.

Editör: Wan Haber