CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, kabinede yapılan revizyonla ilgili olarak, "Belli konularda Türkiye'nin çok ciddi sorunları var. bu sorunlara da baktığınız zaman başbakan zamanlama olarak bir yasama döneminin ortasında kabine değişikliği yaptı" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Muğla'nın Bodrum İlçesinde partisinin düzenlemiş olduğu Bodrum İlçesi genişletilmiş yönetim kurulu toplantısına katıldı. Oran, Amborassia otelde düzenlenen toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin kabine değişikliği ile ilgili sorusuna Oran, "Belli konularda Türkiye'nin çok ciddi sorunları var. Bu sorunlara da baktığınız zaman Başbakan zamanlama olarak bir yasama döneminin ortasında kabine değişikliği yaptı. Bu şu anlama geliyor. Bizim de tespit ettiğimiz, vatandaşın halkımızın AK Parti'ye vermiş olduğu teveccüh artık ciddi anlamda sorgulanıyor. Bizim elimize gelen kamuoyu yoklama araştırmalarında Adalet ve Kalkındırma Partisi'nin oyu yaklaşık olarak yüzde 7 ila 8 oranda düşmüş durumda ve hangi konularda vatandaşımızın sorunları var, şikayetleri var dediğimiz zaman; özelikle İçişleri Bakanlığının alanındaki konularla ilgili çok ciddi demokrasi, insan hakları basın hakları konusundan çok ciddi şikayetler var. Bu konuları Başbakan idrak etmiş görünüyor. Aynı şekilde eğitimle ilgili dini eğitimin tamamen başka yöne sapması ile ilgili çok ciddi sorunlar var. Çocukların mağduriyetleri var. Bununla ilgili başbakan vatandaşın sorunlarını idrak etmiş görülüyor. Sağlıkla ilgili olarak da; sağlığın ticaretleşmesi ile ilgilide vatandaşın çok büyük sıkıntıları var. Dört bakan değiştirildi ama ben şu şekilde bakıyorum, zamanlama olarak kafamızda soru işaretleri oluşuyor. Yasama döneminin yarısında bir değişiklik idrak etmiş ama artık vatandaşın bu hükümete güveni kalmadı. Dolayısıyla önümüzdeki seçimde vatandaş tepkisini gösterecek" dedi.

"DÖRT BAKAN DEĞİŞİKLİĞİ AKP'Yİ KURTARMAZ"
Açıklamalarına devam eden Oran, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
"Hükümet bu konularla ilgili çözüm üretmese, yani insan hakları konusunda özellikle mahkemelerde olan tutuklamalar mahkemelerin devam etmesi, temel haklar ve özgürlükler konusunda, demokrasi konusunda hükümet bu tavrını devam ettirirse, bu konularda bir çözüm üretemezse, oy düşmesi devam edecektir. Bir hükümetin görevi insanların vatandaşların can ve mal güvenliklerini korumaktır. Şu anda insanlar telefonla konuşamıyor. Kapıları çaldığı zaman yürekleri hopluyor. Gece yarıları insanlar evlerinden alınıp götürülüyor. Çok uzun sorgulanıyor. Tutuklama süreleri çok uzun. Masumiyet kaidesi çiğneniyor. Yargı ile ilgili olarak da vatandaşların çok büyük endişeleri var. Ak Parti bu konuda radikal kararlar almasa, biz CHP olarak bir demokrasi paketi olmuştu. Özellikle yargının bağımsız ve özgür olması konusunda bunlar eğer ciddiye alınmasa hükümetin oyları çok aşağılara düşecektir. Eğitim gibi, sağlık gibi özellikle işsizlik gibi konularda daha özen gösterilmeli. Daha da önemlisi terör ile mücadele ile ilgili ortada atılmış bir adım yok. Bu olaylarla ilgili birde dış politikayı eklememiz lazım. Suriye konusunda belirsizlik halen devam ediyor. Savaş riski de devam ediyor. Bu konularla ilgili hükümet doğru yerinde, zamanında kararlar almasa vatandaş önümüzdeki yerel seçimlerde gerekli cevabı gösterecektir. Kabine değişikliği tamamen bu konularla ilgili, Başbakanda bizim elimizdeki raporları okuyor. Biz görüyoruz bu raporları, başbakanda bu durumu idrak etmesi bana göre ülke adına sevindirici. Eğer çözüm alınmasa, tedbir alınmasa 4 bakan değişikliği ile bu durumu kurtaracak değiller. 10 yıllık bir süreç var. Bugün Türkiye'deki temel sorun; Ne Türk sorunu ne de Kürt sorunu. Bugün Türkiye'nin tek bir sorunu var bu da Ak Parti sorunudur " ifadelerini kullandı.
Öte yandan Oran, Chp'yi karıştıran ve milletvekili istifalarına neden olan "Türk-Kürt eşit değildir" sorusunu yanıtsız bırakarak, bu konuyla ilgili konuşmak istemediğini belirtti.
(EA-YHY-Y)

25.01.2013 18:36:02 TSI

Editör: Wan Haber