Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok'un öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu çok sayıda olayı kapsayan ''Umut'' davasında karar çıktı. Mahkeme 3 sanığı yasadışı "Tevhid-Selam ve Kudüs Ordusu" örgütünü kurmak ve yönetmek suçundan 12 yıl 6'şar ay, 5 sanığı ise aynı örgüte üyelikten 6 yıl 3'er ay hapse mahkum etti.
Yargıtay tarafından bozulan ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen "Umut" davasında karar açıklandı. Sadece tutuksuz sanık Recep Aydın'ın katıldığı duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özgür daha önce 13 Aralık 2007 ve 15 Nisan 2009'da verdiği esas hakkındaki görüşünü tekrarladığını söyledi. Sanık Aydın ise, esas hakkındaki savunmasında, daha önceki yargılamada beraat ettiğini belirterek, Yargıtay'ın bozma ilamının usul yönünden olduğunu söyledi. Aydın, önceki karar doğrultusunda beraatini istedi.
Verilen aranın ardından mahkeme kararını açıkladı. Sanıklardan Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç ve Ekrem Baytap, ''silahlı suç örgütü kurma ve yönetme'' suçundan 15'er yıl hapis cezasına mahkum edildi. Sanıkların yargılama aşamasındaki iyi halleri nedeniyle indirim uygulayan mahkeme, cezalarını 12 yıl 6'şar aya indirdi. Sanıklar Abdulhamit Çelik, Fatih Aydın, Yusuf Karakuş, Mehmet Şahin ve Recep Aydın da ''silahlı suç örgütü üyesi olmak'' suçundan 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, bu sanıkların da yargılama aşamasındaki iyi hallerini dikkate alarak, cezalarını 6 yıl 3'er aya indirdi.
Öte yandan 22 Eylül 2005'te ölen sanık Muzaffer Dağdeviren hakkındaki dava ise düşürüldü. Mahkeme, ayrıca patlama sırasında parçalanan Uğur Mumcu'ya ait 06 YR 245 plakalı aracın enkazının da mirasçılarına iadesine karar verdi.
(EDA-CC-Y)

17.01.2013 17:07:52 TSI

Editör: Wan Haber