Antalya'da 2008 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu yatağa bağımlı olarak yaşayan ve üzerinden kimlik çıkmadığı için 'Umut' adı verilen genç ve bakımını üstlenen Gülsüm Kabadayı ile ilgili Rusya'da 50 dakikalık bir belgesel çekilecek.
Dört yıl önce bir aracın çarpıp kaçması sonucu uzun süre komada kalan, gerçek kimliği belirlenemeyince devletin 'Mustafa Öz' adıyla kimlik verdiği, hastane çalışanları tarafından ise 'Umut' adı verilen gençle ilgili Türkiye'de yapılan haberler, Rus medyasının da dikkatini çekti. Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın devlet kanalı olan Birinci Kanal (Pervıy Kanal) tarafından Moskova'ya davet edilen Umut'un manevi annesi Gülsüm Kabadayı, anılarını paylaştı.
Tedaviye yanıt verdikten sonra Türkiye'deki basın kuruluşlarının Umut'la ilgili sürekli haber yayınladığını ve Rus medyasının da bu konuya ilgi duyduğunu anlatan Gülsüm Kabadayı, "Rusya'da da ünlü bir kanal bizi davet etti. Devletin izni ile oraya gittik. Türkiye'yi temsil ettik. Ben 'Türkiye'de aradık bulamadık' dedim, onlar da söz verdiler, 'Bütün dünyada biz Umut'un ailesini arayıp bulacağız' dediler. 'Türkiye'nin bunu yapması çok gurur verici bir şey' dediler" şeklinde konuştu. Umut'a Türkiye devletinin vatandaşlık kimliği verdiğini ve tedavilerini yaptırdığını söylerken ayakta alkışlandığını söyleyen Kabadayı, "Onlar o kadar memnun oldular ki, 50 dakika ayakta alkışlandı Türkiye" ifadelerini kullandı.

UMUT'UN HAYATI BELGESEL OLUYOR
Umut'la ilgili bir belgesel çekileceğini bildiren Kabadayı, Rus halkının onu hayretler içerisinde dinlediğini kaydederek, "'Böyle bir çocuğa nasıl bakıyorsun. Bir tane yatak yarası yok. Kimsenin başaramayacağını Gülsüm anne başardı' dediler. Ben de devletimizi orada o kadar güzel temsil ettim ki 4 bölümde hiç durmadan stüdyoda bizi alkışladılar. Güzel bir şey oldu" dedi.
Rus izleyicilerin böyle bir şeye inanamadıklarını, gördükleri karşısında şaşırdıklarını ifade eden Kabadayı, "Onlar diyordu ki 'Sadece anneye, babaya, yakınına bakılır ama ırkı, milleti, devleti olmayan bir çocuğa bakıyorsun.' 50 dakika ağlayarak alkışladılar" ifadelerini kullandı.
Umut ve kendisi ile ilgili 50 dakikalık bir belgesel yapılacağını kaydeden Kabadayı, belgeselde Umut'un nasıl hayata döndüğü, Türkiye'nin ona nasıl sahip çıktığı ve doktorların nasıl tedavi ettiği ile ilgili konular yer alacağını bildirdi.
Umut'a rastladığı için mutlu olduğunu dile getiren Kabadayı, "Orada söz verdiler. 'Rusya çok büyük bir devlet' dediler. Ben inanıyorum ki bir yerden sesler çıkacak, ailesi bulunacak. Umut Müslüman. Biz çok aradık Türkiye'de bulamadık. İnanıyorum ki artık bir ses gelecek" şeklinde konuştu.
Gülsüm Kabadayı, ilerleyen günlerde Rusya'nın devlet kanalında 4 gün boyunca Umut'la ilgili belgeselin yayınlanacağını sözlerine ekledi.
(UG-SK-GS-Y)

05.01.2013 14:26:53 TSI

Editör: Wan Haber