İlhan SİYAHTAŞ

Ehliyet alacak sürücü adaylarına daha önce Kale yolunda direksiyon eğitimi veren sürücü kurslarına bu yol yasaklanınca 2009 yılında Karayolları 11.  Bölge Müdürlülüğü tarafından büyük paralar harcanarak yapılan Şabaniye devlet karayolunu direksiyon eğitim pistine dönüştürdüler.
 

Şabaniye caddesinde bulunan Biltaş, Kampüs, İpekyolu, Van, Akdamar, Özel Teknik, Vanlılar, Elit, Kelebek, Büyükşehir, Öğretmenim, Çağdaş, Beşyol, Sanat Sokağı, Tuşba, Lider sürücü kursları tarafından Şabaniye caddesi üzerinde şoför adaylarına eğitim kursu verilmesinden şikâyetçi olan mahalle sakinleri yetkilileri göreve çağırdı.
 

Şabaniye yolunun açılması için devlet tarafından büyük paralar harcandığını, yolun uluslararası yol olduğunu ancak yolun son zamanlarda sürücü kurslarının istilasına uğradığını söyleyen mahalle sakinlerinden Sevil Torosdağ “Bu yolda trafik kurallarına aykırı şekilde acemi sürücülere direksiyon eğitimi verilmesi tehlikeli ve çok yanlıştır.  Milyonlarca lira harcanan bu yol eğitim pisti olarak kullanılamaz. Biz mahalle sakinleri olarak bu durumdan rahatsızlık duymaktayız. Yolun zaten mahkemelik durumu var bir kısmı kapatılmış durumda bu yetmezmiş gibi şimdide sürücü kurslarına verildi ve acemi şoförler gelip uluslar arası bir yol olan Şabaniye caddesinde kurs görmektedirler. Halkın can güvenliğini de göz önünde bulundurarak bu yolun sürücü kursları tarafından kullanılmamasını istiyoruz. Yetkililerden sürücü kurslarının mahallemizden kaldırılmasını talep ediyoruz”  ifadelerinde bulundu.

Sürücü kurslarına ait eğitim araçlarının yolda tehlike saçtığını ileri süren Hüsnü Nihat Başak adlı vatandaş ise “Mahalle içersinde bu tür kursların bulunması doğru değil. Bütün şehirlerde bu tür kurslar meskenlerin, araç ve yaya trafiğinin olmadığı eğitim pistlerinde veriliyor.  Acemi şoförlerin bu yolda trafik eğitimi almalarını vatandaş olarak istemiyoruz. Şabaniye yolunda hergün trafik kazası meydana gelmektedir. Depremden sonra Edremit Toki’de oturanlarında sıklıkla bu yolu kullanması araç trafiğini ikiye katladı.  Benim bakkal dükkânım var, esnaf olarak sürücü adayları nedeniyle iş yaptığım için memnun olsam da vatandaş olarak bu durumdan şikâyetçiyim. Yoğun araç ve yaya trafiği akışı olan bu yolun acemi şoförler tarafından pist olarak kullanılması bizleri endişelendiriyor ve rahatsız ediyor. İlgililerin sorunu çözmesini istiyoruz ” şeklinde konuştu.

Şabaniye devlet karayolunun sürücü kursları tarafından eğitim pisti olarak kullanılmasına izin verilmesinin karayolları trafik kanununa aykırı olduğunu belirten Şabaniye Mahalle Muhtarı Çetin Bilir, ”Bu yolun açılmasında ve yapımında büyük emekler ve paralar harcandı. Yolun sürücü kursları tarafından eğitim pisti gibi kullanılması tehlikelidir, hatalıdır. Uluslararası karayolu statüsü olan bu yolun trafik kanununa aykırı bir şekilde eğitim pisti olarak kullanılmasını kabul etmiyoruz. Şabaniye yolu bu haliyle adeta ölüme  davetiye çıkarıyor diyebiliriz. Gün geçmiyor ki burada bir kaza olmasın. Yolda acemi sürücüler nedeniyle ölümlü trafik kazsı meydana geldiğinde bunun hesabını kim,  nasıl verecek? Sürücü kurslarına bu yolu eğitim pisti olarak gösteren ve bu duruma müdahale etmeyen yetkililer olacaklardan sorumludurlar. Şabaniye yolu ağır tonajlı tır, kamyon, otobüs gibi araçlar tarafından yoğun şekilde kullandığı alternatifi olmayan bir yoldur. Sürücü adaylarının uluslar arası trafiğe açık bir yolda direksiyon eğitimi almaları kendileri açısından da hayati tehlike arz etmektedir. Muhtarlık büromuzun bu cadde üzerinde bulunması nedeniyle trafik kazalarına defalarca şahit olduk. Biz mahallemizde bulunan sürücü kurslarının tamamının şehir dışına çıkarılmasını,  trafik eğitim pisti olan güvenli kursa uygun bir yere taşınmalarını istiyoruz. Mahallemizde bu yolu kullanarak okula giden öğrencilerimizin hayati tehlikesi bulunmaktadır. Bu sorunu Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’ne yazı ile ilettim. Bölge Müdürlüğü bana bu yolda direksiyon eğitimlerinin verilmesinin yasal açıdan sakıncalı olduğunu, ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İl Trafik Komisyonu kararına bağlı olarak sürücü kurslarının bu cadde de trafik eğitimi vermesinin uygun görüldüğünü söyledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü izni hangi yasal gerekçeye dayanarak almıştır?  Mahallede yaşayan yaşlı, engelli, çocuk ve öğrencilerin varlığı düşünülmedi? İllaki burada insanların ölmesi mi gerekiyor? Burada bulunan sürücü kurslarının direksiyon eğitimlerini şehir dışında güvenli bir alanda vermeleri için mahallem adına önce İl Trafik Komisyonu’na sorun çözülmediği takdirde yasal yollara başvuruda bulunacağım” dedi.  

Editör: Wan Haber