Uluslararası Luxury Termal Ürün Geliştirme ve Pazarlama Zirvesi'nde konuşan TUI AG Turizm Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner, termal turizm olmadan Türkiye'nin 2023 turizm hedeflerine ulaşamayacağını söyledi.
Uluslararası Luxury Termal Ürün Geliştirme ve Pazarlama Zirvesi, Afyonkarahisar Güral Termal Otel'de başladı. Toplantıya; Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile uluslararası turizm firması yetkilisi ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan TUI AG turizm firması Türkiye Temsilcisi Hüseyin Baraner, Türk turizmin son yıllarda çok değişik kademelerden geçtiğini kaydederek, "Türk turizmini ayakta tutabilecek en büyük yatırım termal turizmdir. Termal turizm olmadan Türkiye 2023 turizm hedefine ulaşamaz. Termal turizme gereken ilgi gösterilmezse ve termal turizm ile ilgili gerekli çalışmalar zamanında ve dünya standartlarına uygun yapılmaz ise hükümetin turizm konusunda öngördüğü rakamlar tutmaz. Biz turizmin çeşitliliğinden konuşuyorsak, bu noktada dünya çapında en çok gelecek vadeden termali de gerçekleştirdiğimizi dünya piyasalarına göstermek zorundayız. Biz 30 yıl önce turistleri Türkiye'ye getirdiğimiz zaman çoğu, 'Nerede tenis var? Biraz yüzeyim, gezeyim ve eğlenelim' derlerdi, şimdi müşterilerin talepleri de değişti. Turistlerin de her insanda olduğu gibi, romatizma, kas, bel ve boyun ağrıları var ve bunlar hayatlarını zehir ediyor. İşte bu sorunları ortadan kaldırmak için tatili de kullanıyor artık insanlar. Bunu çok akıllı kullanmamız lazım. Sağlık çok büyük bir kavram ve bu kavramın içine giren her şeye de alt gruplar oluşturmamız lazım. Allah gerçek sağlığı termal suyun içerisinde saklamış. Buna hisseden, bilen ve inanan dünyada yüz milyonlarca insan var. Onları bizim ikna etmemize gerek yok. Sadece bizim bu alanda Türkiye'nin uluslararası kalitede ürünlerinin olduğunu söylememiz, ispatlamamız gerekiyor" diye konuştu.

"AVRUPA'DA TERMALE BAKIŞ AÇISI FARKLI"
Kütahya Porselen San. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ise, Türkiye'de termalin belli yaş grubunun şifa arama adına başvurduğu bir değer olarak algılandığını ancak Avrupa'da bunun tam tersini düşündüğünü söyledi. Termalin kürünün Avrupa'da sağlık zırhı olarak da görüldüğünü, gencinden yaşlısına her kesimin ilgisini çektiğini aktaran Güral, "Türkiye'de termali kürü bir güzellik, sağlık, zindelik, stresten arınma, uyku bozukluklarını gidermede başvurabilecekleri en önemli kaynak olarak değerlendiriyoruz. Dünyadaki en önemli sektör hizmet sektörü olarak ön plana çıkıyor. Yakın gelecekte göreceğiz ki Türkiye, Avrupa'da tercih edilen termal bölge olacak. Yerel yönetimlerin bu işi benimsemeleri desteklemesi var, bisiklet yolları, yürüme yolları, hava alabilecekleri ağaçlık, ormanlık alanlar, şehirlerde standarda uygun yeme içme ve eğlenme yerleri olması gerekiyor. İkinci olarak misafirlerin bölge halkıyla bütünleşmesi açısından gönüllerini açmaları ve uyum içinde yaşamaları gerekiyor. üçüncüsü temiz gıda güzel hizmet hijyenik ortam son olarak da kalacakları otellerin standardı geliyor. Türk termal turizmi şahlanacaktır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından termal ve turizm konusunda çeşitli firma temsilcileri katılımcılara sunumlar eşliğinde sektörün gelişmesi ve genişlemesi konusunda bilgi verdi.
(GC-SÇ-GS-E)

16.01.2013 14:00:09 TSI

Editör: Wan Haber