Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) ortaklığında uluslararası Hacı Bayram-ı Veli'yi anma sempozyumu düzenleyecek.
Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde 14-16 Aralık tarihleri arasında "Bayramım Şimdi" adı altında gerçekleştirilecek olan "Uluslararası Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri'ni" konu alan sempozyuma yerli ve yabancı 30'un üzerinde akademisyen katılacak.
Türk Tasavvuf tarihinin en büyük ve en önemli şahsiyetlerinden biri olan Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri, Türk akademisyenlerin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Fransa, Kanada, Bosnalı akademisyenler tarafından farklı birçok yönü ile katılımcılara anlatılacak.
Sempozyumda gerçekleştirilecek oturumlar; Hacı Bayram Veli Hazretleri'nin Türk-Osmanlı tarihindeki önemi ve yeri, Tasavvuf düşüncesindeki yeri, İstanbul'un alınışındaki ve Ankara'nın Büyükşehir oluşundaki tasarrufları, sufi model olarak devlet ilişkilerinde rolü, Tasavvufun günümüz Avrupasındaki yeri, Velilik gibi konuları etraflı bir şekilde anlatılacak.
Sempozyum 14 Aralık Cuma günü saat 15.00'de Ankara Resim Heykel Müzesi'ndeki açılışla başlayacak. Ardından 15 Aralık Cumartesi ve 16 Aralık Pazar günü yerli yabancı akademisyenin katılacağı oturumlarla Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Kampüsü'nde devam edecek. Sempozyumun sonunda ise La Edri bir konser verecek.
Hacı Bayram-ı Velî yalnız Ankara'nın değil, Türk tasavvuf tarihinin en büyük ve en önemli şahsiyetlerinden birisidir. 15.yüzyılda Anadolu Türk Birliğinin yeniden sağlanmasında en az politik ve askeri güçler kadar etkili olan Anadolu'da yetişmiş mutasavvıfların en önemlilerindendir. Kendisi 1421'de tahta çıkan II. Murat Han'ın Hocasıdır ve II. Murat'ın oğlu Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethedeceği müjdesini vermiştir. Aynı zamanda, tarihte Fatih Sultan Mehmet Hanın Hocası olarak bilinen Akşemseddin'in de hocasıdır.
(BC-AŞ-Y)

09.12.2012 11:41:56 TSI

Editör: Wan Haber