Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında atık yağların geri dönüşümünü sağlamak amacıyla başlatılan kampanyaya ilgi her geçen yıl artıyor. Vatandaşlar evlerde topladıkları atık yağları, belediye semt merkezlerine, zabıta amirliklerine ve muhtarlık binalarına teslim edebilecek.
Atık yağların toplanması amacıyla belediye hizmet binalarına atık yağ toplama kapları yerleştirildi. Gültepe, Mehtap ve Toros semt merkezlerinin yanı sıra, Güzelyalı Melahat Yılmayan Öğretmenevi, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Alsancak, Güzelyalı, Halkapınar ve Hatay Zabıta Karakollarına da atık yağ toplama bidonları konuldu. Pazaryerlerinde de yürütülen kampanyalara destek veren vatandaşların da katkılarıyla kampanya çok ilgi gördü; 2012 yılında 105 bin 468 kilogram atık yağ toplandı. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, 2013 yılı için hedef büyüttü. Başkan Tartan, " Vatandaş bilinçleniyor, çevreye daha duyarlı olunuyor. Destek giderek artıyor, biz de 2013 yılında atık yağ toplama hedefimizi 150 tona çıkardık" dedi.
Vatandaşların atık yağları teslim edebilmeleri için her türlü kolaylığı sağladıklarını belirten Başkan Tartan, muhtarlık ofislerinin de devreye girmesiyle birlikte duyarlı vatandaşların teslim ettiği atık yağ oranının giderek katlandığını söyledi. 2010 yılında 39 ton atık yağ ile başlayan projenin geldiği noktanın çok sevindirici olduğuna dikkat çeken Başkan Tartan şöyle konuştu:
"Biriken atık yağların toplanmasından sorumlu olan Ulusal İzmir firması geri dönüşüm yoluyla atık yağları biodizel olarak tekrar kullanıma kazandırıyor. Çevre Müdürlüğü'nün başlattığı uygulamaya vatandaşlardan olumlu tepkiler gelmesi sonucu çalışmayı evlere yaygınlaştırdık. Bu doğrultuda çeşitli merkezlere atık yağ varilleri konuldu. Kızartmalarda kullanılan yağlar lavabolara döküldüğünde çevreye büyük zararlar veriyor ve içme sularına karışıyor. Evlerde de kadınlar bu yağları toplayarak kendilerine en yakın semt veya zabıta merkezlerine götürüyorlar. Böylece hem çevreye zarar vermemiş hem de ekonomiye katkı sağlamış oluyorlar. Kampanya tuttu, destek büyük. Önümüzdeki yıl bu rakam evlerden toplanan atık yağlarla birlikte daha da artacaktır. Görüyoruz ki, projenin yaşama geçmesiyle birlikte ilgi her geçen gün büyüyor. Bu da çevre bilincinin arttığına dair iyi bir işaret. İşletmecilerin duyarlılığı sayesinde artışın bu rakamlara ulaşmasını sağladı. Çevre kirliliği ve kanalizasyonların tıkanmasına neden olan atık yağlar düzenli bir şekilde toplanıyor. Kafeterya restoran ve lokanta gibi işletmelerden de atık yağları topluyoruz. Bu konuda duyarlılık gösteren işletme sahiplerine ve projeye destek veren vatandaşlara teşekkür ediyorum. Küresel ısınmanın zararlarının yaşandığını günümüzde suyumuzun önemi daha da çok artıyor"dedi.
(HK)

23.01.2013 10:53:25 TSI

Editör: Wan Haber