Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Kaynak, Uludağ'daki plansız yapılaşmanın endemik bitki türlerine zarar verdiğine dikkat çekti.
Nilüfer Kent Konseyi Uludağ Çalışma Grubu, Nilüfer Dernekler Yerleşkesi'nde "Uludağ'ın biyolojik çeşitliliği ve önemi" konulu toplantı düzenledi. Uludağ'daki bitki çeşitliliği hakkında bilgi veren Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Kaynak, dünyada sadece Uludağ'a özgü 33 endemik bitki türü belirlendiğini, Türkiye'ye has 171 bitki türünün de Uludağ bünyesinde yer aldığını söyledi. Uludağ'ın iklim yapısının karmaşıklığı sebebiyle Marmara Bölgesi'nin tamamında bile görülemeyecek bitki türlerine ev sahipliği yaptığını belirten Kaynak, Uludağ'daki bilinçsiz ve plansız yapılaşmanın endemik bitki türlerine zarar verdiğine dikkat çekti.
"Bern Sözleşmesi"ne göre dünyada endemik ve nadir türlerin tehlike kategorilerinin belirlendiğini, buna göre Uludağ'da 19 endemik türün "tehlikede", 21 türün "zarar görebilir", 30 türün "tehlike altına girebilir", 84 türün "az tehlike altında", 6 türün de "veri yetersizliği" kategorilerinde bulunduğunu belirten Kaynak, "Uludağ'daki biyolojik çeşitliliğin devamı için doğa ile dost yapılar yapılmalı. 5 bin kişilik oteller yerine tabiata zarar vermeyen küçük butik oteller olmalı. En önemlisi de Uludağ'dan kâr elde eden otellerin doğayı sahiplenmesi gerekir. Bugüne kadar bunu pek göremedik. Kışın bütün çirkinlikler kar örtüsü altında kalıyor. Ama kar eridiği zaman sadece inşaat artıkları ve çöpler görünüyor. Uludağ var olduğu sürece oradan para kazandıklarını unutmamalılar" diye konuştu.
(MŞ)

06.02.2013 17:39:17 TSI

Editör: Wan Haber