Uludağ'da dün akşam saatlerinde kaybolan elektrik yüksek mühendisi Abdullah Özgüven'in eksi 21 derecede jandarma tarafından ölüm göze alınarak kurtarılmasının perde arkasında müthiş bir çalışmanın öyküsü çıktı.
Ankara'dan Uludağ'a tatile gelen Abdullah Özgüven (46) dün öğleden sonra kayak yapmaya çıktı. Ancak yoğun tipi ve siste saat kaybolan Özgüven, saat 17.45 sıralarında jandarma 156'yı arayarak kaybolduğunu bildirdi. Jandarma Alay Komutanlığı acil konum belirleme sistemi sayesinde Özgüven'in yerini belirledi.
EKİPLER ÖLÜMÜ GÖZE ALDI
Bunun üzerine Uludağ'da konuşlu jandarma arama kurtarma timi operasyon başlattı. Sivil Savunma, Nilüfer Arama Kurtarma ve UMKE ekipleri de operasyona destek verdi. İlk olarak 4 motorlu 7 kişilik ekip Rasattepe Düzlüğü'ne doğru harekete geçti. 7 kişilik de yaya bir tim kuzey istikametinden kayıp dağcının olduğu bölgeye ulaşmaya çalıştı. Gece boyunca 40 tane aydınlatma fişeği atılarak kayıp dağcının bunu görüp görmediği soruldu. Abdullah Özgüven, bir kilometre uzaklıkta fişekleri gördüğünü ifade etti.
Gece 03.00 sıralarında hava sıcaklığının eksi 21 dereceye ulaşması, yoğun sis ve tipi sebebiyle yaya giden kurtarma ekibi geri dönmek zorunda kaldı. 7 kişilik ikinci motorlu tim de güney istikametinde hava şartlarının elverişsiz olması sebebiyle 6 kilometre uzaktan Oteller Bölgesi'ne döndü.
2 CEP TELEFONU KURTARDI
156 Jandarma Komuta merkezi ise yanında 2 cep telefonu bulunan dağcı ile sürekli irtibat kurarak, kar çukuru kazmasını ve içine sığınmasını istedi. Ekipler, Abdullah Özgüven'e kimseyle konuşmamasını ve cep telefonunun şarjını bitirmemesini tavsiye ettiler. Gece boyunca ekiplerin uyumaması için telefonda irtibat kurduğu elektrik yüksek mühendisi, geceyi rüzgar ve tipiden korunduğu kar çukurunda geçirdi. Jandarma ekipleri sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yeni bir operasyona start verdiler.
HELİKOPTERDEN VAZGEÇİLDİ
Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı'ndaki askeri helikopterin de bölgeye sevki gündeme geldi. Ancak kar yağışının yeni olması ve helikopterin yumaşak zemine inemeyeceği endişesiyle havadan kurtarma operasyonundan vazgeçildi. Havanın açmasıyla birlikte ekiplerin işi kolaylaştı. Jandarmanın 4 motorlu 7 kişilik timi Rasattepe Düzlüğü'ndeki Abdullah Özgüven'in 500 metre yakınına kadar ulaşabildi. Daha sonra kar kalınlığının 2,5 metreyi bulduğu zirvede bata çıka kayıp dağcının yanına giden ekipler, sağ salim Özgüven'i kurtarmayı başardı.
PANİK YAPMADIM
Kar motorlarıyla 2.Gelişim Bölgesi'ne getirilen ve donma tehlikesi atlattığı görülen Abdullah Özgüven'e ilk müdahale 112 ve UMKE ekibince yapıldı. Otelde bekleyen Abdullah Özgüven'in Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Profesör olan eşi Halise Özgüven de 112 ekibinin yanına geldi. Halise Özgüven, jandarma ekiplerine teşekkür etti. Hayatları pahasına kurtarma operasyonunu başarıyla sonlandıran jandarma ekipleri de Abdullah Özgüven'i sağ salim 112 ekiplerine teslim etmenin mutluluğunu yaşadılar.
Panik yapmadığını belirten Abdullah Özgüven, "Sis bastırınca kayboldum. Jandarmayı aradım. Gece çok soğuktu. Beni yönlendirdiler. Kar çukuru yapıp hayatta kaldım. Şu anda gayet iyiyim" dedi.
UMKE ekibince donma tehlikesi atlatan vücuduna sıcak kompres yapılan Özgüven, 112 ekibi tarafından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Kayıp dağcıya hastaneye götürülürken eşi Halise Özgüven de eşlik etti.
(İHS

01.02.2013 11:40:38 TSI

Editör: Wan Haber