Ülkemiz genelinde finansal konularda hizmet veren bankalar özel sermayeli, kamu sermayeli ve katılım bankaları olarak hizmet vermektedir. Özel sermayeli banka şubeleri, yabancı ortaklı veya ülkemizde hizmet veren iş adamların sermayeleri ile açılan özel teşebbüslerdir. Diğer taraftan katılım bankaları da aynı özel bankalar gibi açılmış teşebbüslerdir. Ama özel bankalardan tek farkı, katılım bankaları faizsiz kazanç sağlayan sistemi uygulamaktadırlar. İslami kesime veya İslami yaşama hitap eden özel teşebbüslerdir. Kamu sermayeli olan bankalarımız ise, tamamen devlet eliyle kurulmuş ve halen devlet destekli bankalarımızdır. Ülkemiz genelinde hizmet veren 3 adet kamu sermayeli mevduat bankası bulunmaktadır. Bunlar;

Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş.
Bu bankamız ülkemiz genelinde kurulmuş olan en eski kamu bankasıdır. 1863 yılında sadece Türk Devleti bankası olarak kurulan bankamız, Osmanlı döneminde kurulmuş olan ilk Türk bankası olarak da bilinir. İlk olarak Ankara da kurulan bu banka merkez olarak yine başkent Ankara’yı kabul etmektedir.

Türkiye Halk Bankası A.Ş.
Ülkemiz genelinde hizmet veren son yıllarda muhteşem sıçraması ve biriktirdiği sermayesi ile göz dolduran kamu bankasıdır. İlk olarak 1933 yılında sadece küçük ve orta ölçekli esnaf, sanayici gibi kimselere uygun ödeme koşullarında kredi imkanı sunan bir devlet bankasıyken, şimdilerde ise milyar doları bulan sermayesi ile göz dolduran devlet bankasıdır.

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O 
1954 yılında kurulan bu bankamız yarı devlet ortalı olarak hizmet vermektedir. Sermayesi çok güçlü olan bankanın %25 ten fazlası halka arz edilmiş, %43’lük dilimi Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı ve %15 üzeri mülhak vakıflara ve %16 üzeri Türkiye Vakıflar Bankası Emekli Sandığı’na bağlıdır.

Editör: Wan Haber