Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından kendisine verilecek fahri doktora törenine katılmak ve yapımı tamamlanan teknenin açılışını yapmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'le birlikte Van'a gelen Bakan Yıldırım, havaalanında Van Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve kurum amirleri tarafından karşılandı. Havaalanındaki karşılamanın ardından YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ı makamında ziyaret eden Bakan Yıldırım, ardından senato toplantısına katıldı. Daha sonra Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde yapılan fahri doktora törenine geçen Bakan Yıldırım, YYÜ'nün büyük bir kadirşinaslık göstererek kendisine fahri doktora unvanı verdiğini söyledi. Bakan Yıldırım, "Bu doktorayı kendi adıma almıyorum. Hat başlarında, çağrı merkezlerinde, gece gündüz çalışan 100 bin kişilik bir aile var. Ben büyük ekibe teşekkür ediyor, onların adına bu doktorayı alıyorum. Depremde üniversitemiz de büyük bir tahribat yaşadı. O günlerde buraya geldiğimizde insanlardaki moral yıkıklığını üniversitemizde de gördük. Bugün gördüm, öğrenci yurtlarıyla, lojmanlarıyla kampus tekrar ayağa kalkmış, sorunlarını gidermiş. Daha yapılacak çok iş var. Bizden de beklentiler var, üzerimize ne düşüyorsa yerine getireceğiz" dedi.

Van'da meydana gelen deprem haberini bir düğünde öğrendiklerini ve en kısa zamanda Başbakan Erdoğan'la Van ve Erciş'e geldiklerinde insanların yüzlerindeki çaresizliği gördüklerini anımsatan Yıldırım, o zaman Başbakan Erdoğan'ın insanların yaralarını en kısa zamanda çözeceklerinin sözünü verdiğini, bugün de o sözün yerine getirildiğini açıkladı. Depremin ardından Van'a yapılan yatırımların tutarının 6 milyar lira olduğunu, 11 yılda ulaştırma alanında 2.2 liralık yatırım yapıldığını, 1.4 milyar liralık yatırımın da devam ettiğini aktaran Yıldırım, "2002 yılında Van'ın komşularıyla ulaşımı bile yoktu. 36 kilometre bölünmüş yolu vardı. Biz bunun üstüne 436 kilometre daha yol yaptık. Van'ın toplam bölünmüş yol uzunluğunu 472 kilometreye çıkardık. Van'da iki büyük projemiz var. Biri Van'ı Hakkari’ye bağlayacak Güzeldere Tüneli Projesi. Bu projeyi düşündüğümüz zaman 'projenin fizibilitiesi yok, 30 yıl geri dönüşü yok' dediler. Herkes itiraz etti. Biz dedik ki yol ticaret değildir, yol medeniyettir. Ticaretin, kardeşliğin, birliğin gelişmesi için bir araçtır. Yolu ticaret olarak görürseniz Ankara'nın doğusuna yol yapmaya gerek yok. Sanayi Ankara'nın batısında. Hastaneleri batıya, hapishaneleri doğuya yapalım. Okulları batıya yapalım, karakolları doğuya yapalım. Bu kafayla biz nereye gidelim. Van'ı Siirt üzerinden Şırnak'a bağlayacak yolun ihalesini yaptık. Van'ı Ortadoğu’ya bağlayacak, Habur'a bağlayacak bir koridoru da yapacağız. Zor bir proje, pahalı bir proje" diye konuştu.

Yolların birliğin, kardeşliğin gelişmesi için yapılan en önemli hizmetlerden biri olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, "11 yıldır yol yapmak için, havaalanı yapmak için terörle mücadele ediyoruz. Onlara inat yapıyoruz. Çünkü terörün sömürü kaynağı gelişmemişliktir. Yol ve havalimanı yaparsanız vatandaş uyanıyor, terörün hareket alanı daralıyor. Hakkari Havaalanı’nı yaptırmamak için çalışıyorlar ama biz kararlıyız yapacağız. Şırnak’a karşı çıktılar. Şantiyeleri yaktılar, ama sonunda açtık, adını da Şerafettin Elçi Havaalanı koyduk. Yolları böldük, hayatları, milleti birleştirdik. Şimdi Ovit'e dünyanın ikinci büyük tünelini yapıyoruz. 2017'de açılışını yapacağız. 10 yılda 150 kilometre tünel yaptık. Cumhuriyet tarihi boyunca sadece 50 kilometre tünel yapılmıştı" dedi.

Bölünmüş yollarla birlikte zaman kayıplarının ortadan kaldırıldığını, daha az akaryakıt harcanarak havanın daha az kirletildiğini ve en önemlisinin de hayat kurtardıklarına dikkati çeken Yıldırım, bölünmüş yollarda ölümlerin yüzde 52 azaldığını ve 2 bin 500 insanın hayatının kurtarıldığını aktardı. Hizmet yapabilmek için insan odaklı, insanı merkeze alan bir anlayışın olması gerektiğini açıklayan Yıldırım, son bir yıldır devam eden çözüm sürecinin, milli birlik ve kardeşlik projesinin insanlar için ne anlama geldiğinin farkında olduklarını kaydetti. 30 yıldır hem maddi kaynakların hem de insan kaynağının heba olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "30 binden askerimizi, polisimizi, sivil insanımızı kaybettik. Teröre harcanan 400-600 milyar dolar kaynağımız heba olup gitti. 400 milyar doları ülke hizmetine harcasaydık, 400 tane üçüncü köprü, Marmaray gibi 180 proje gerçekleştirilirdi. Barışa, kardeşliğe, huzura her zamandan daha çok ihtiyacımız var. Siyaset rekabet üzerine kuruludur, doğru ama siyasete şiddeti katmayacağız. Gözyaşı, kan vaad etmeyeceğiz, kardeşlik vaad edeceğiz. Ucunda ölüm olan her şey bizi ayrıştırır, birleştirmez. Terör örgütü de bunun farkında. Tekrar eski güne dönmek büyük bir felaket olur, en çok da onlar için" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de hiç kimseyi ötekileştirmeyeceklerini ve farklılıkları zenginlik olarak göreceklerini söyleyen Yıldırım, arkasında hizmet olmayan siyasetin hiçbir ülkeye yarar getirmediğini, hizmet siyasetinin güven ve istikrarla geliştiğini ifade etti. 

Törende konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise, bugün Türkiye'yi halkın çocuklarının idare etmesinin birilerini rahatsız ettiğini açıkladı. Kadrolarının çok kaliteli okullardan mezun olmadığını, Robert ve bunun gibi tanınmış okullarda okumadıklarını anımsatan Çelik, "Bugün halkın çocukları memleketi idare ediyor. Birilerinin rahatsız olmasının nedeni de budur. Hüseyin Çelik Van'ın kuş konmaz kervan geçmez bir köyünde dünyaya gelmiş ve cumhuriyet döneminin en uzun Milli Eğitim Bakanlığı'nı yapmış. Binali Yıldırım 11 yıldır Ulaştırma Bakanı’dır. Recep Tayyip Erdoğan bir taka kaptanının oğludur. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir tornacı esnafının oğludur. O kendine seçkinci gözüyle bakan zihniyet, hakikaten halkın çocuklarının kendisini idare etmesini ve Türkiye'ye yön vermesini hazmedemiyor. Ama onlar ne derse desin, halkla bu gönül birliği devam ettiği sürece bu kervan Allah’ın izniyle yürüyecek" dedi.

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ailesi olarak çok mutlu bir töreni daha idrak etmenin heyecanı içinde olduklarını belirterek, “Bundan çok kısa bir süre önce Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a tevdi ettiğimiz ‘doktora’ unvanını, üniversite senatosu olarak bu kez aynı kabinenin değerli üyelerinden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a sunmanın onurunu yaşamaktayız. Yüzüncü Yıl ailesinin bir mensubu olmayı kabul ettikleri için şahsım, senatomuz ve Yüzüncü Yıl ailesi olarak kendilerine şükranlarımızı arz ediyorum. Bu güzel günde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli konuklarımıza da saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Yüzüncü Yıl ailesi olarak yaşadığımız iki büyük depreme rağmen, eğitim ve öğretim alanındaki en büyük sorunlarımızı, bilişim ve teknolojik altyapıya destek vererek çözdüğümüzü belirtmekten gurur duymaktayım. İlk günden itibaren öğrencilerimizin can güvenliğini sağlamak için onları ailelerinin yanlarına gönderen üniversitemiz, kısa bir müddet sonra interaktif yöntemle kaldıkları yerlerden dersleri takip etmelerini sağlamış; tüm ders notları internet ortamında paylaşılmıştır. Bununla da yetinmeyen üniversitemiz, iki yıl gibi kısa bir müddet zarfında Denizcilik Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Güvenlik Yüksekokul, Muradiye Yüksekokulu, Uzaktan Eğitim Merkezi, Sürekli Eğitim Merkezi, Bilişim Teknoloji Sınıfları ve bütün kampüsümüze kablosuz internet hizmeti gibi birçok yeni hizmetler, birim ve bölümler kurularak değişik alanlarda yüzde 50 ile 400 arasında büyümüştür. Üniversitemize deprem sonrasında 596 adet yeni lojman, 8 bin kişilik öğrenci yurdu, bütün binalarımızın güçlendirilmesi, 700 yataklı yeni hastane binası, 300 adet yeni kadro ihdası ve kurum geliştirme ödeneğinin artırılması gibi hükümetin vermiş olduğu destekler bize güç vermiştir. Bu desteklerden dolayı başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümetin bütün üyelerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğretim üyeleri ve öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çekinen Bakan Yıldırım, Van Gölü sahilindeki YYÜ’ye ait teknenin de açılışını yaptıktan sonra AK Parti İl Başkanlığı’na geçerek partililerle basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.

""

""

""

""

""

""

""

Editör: Wan Haber