KİEV - Ukrayna'da kendisini yenileyemeyen yerli otomotiv fabrikaları, ithal markalarla rekabet edemedikleri için kapanıyor. Ukrayna Otomotiv Üreticileri Birliği (Ukravtoprom), yerli otomobil endüstrisinin tamamen bitebileceği uyarısında bulundu.

Ukravtoprom'dan yapılan açıklamaya göre Aralık ayında, Zaporoj Otomobil Fabrikası (ZAZ) ve Çerkası'daki Bogdan markalı minibüsleri üreten şirketler üretimi durduracak. Öte yandan, yerli otomobil üreticileri KrAZ ve LAZ'ın aldığı siparişlerin ise sayısının çok cüzî miktarda olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, Ukrayna'da 20 yıl içerisinde 10 otomotiv fabrikasının üretiminin durdurduğu belirtildi.

RUSYA, UKRAYNA OTOMOBİL ENDÜSTRİSİNİ ZORA SOKTU

Ukravtoprom, Rusya'nın 1 Eylül'den itibaren Ukrayna'ya karşı uyguladığı hurda (geri dönüşüm) vergisinin, Ukrayna'da otomotiv sanayiini durma noktasına getirdiğini ifade etti. Öte yandan Ukrayna Parlamentosu da Rusya'nın bu girişimine karşılık olarak 20 Kasım'da motorlu taşıtlar için hurda vergisi alınması ile ilgili yasa tasarısının ilk bölümünü kabul etti. Kabul edilen bu yasa tasarısına göre yerli araç üreticileri bu vergiden muaf tutulacak.

Motorlu taşıt için hurda vergisi yasa tasarısının diğer bölümlerinin meclisten geçmesi halinde, yurt dışından gelen araçlardan alınan vergiler şöyle olacak: taksiler için yaklaşık 690 dolar (5 bin 500 grivna), toplu taşıma ve yük araçları için ise vergi oranı 4 bin 750 dolara (38 bin grivna) kadar çıkacak.

Rusya Federasyon'unda 1 Eylül'de benzer bir vergi yasasının yürürlüğe girmesi nedeniyle, Ukrayna otomobil endüstrisinin ana ihracat pazarı Rusya'dan alınan sipariş sayısında büyük ölçüde düşüş yaşandı.
Bununla birlikte Ukrayna ile Rusya arasında 6 aylık karşılıklı vergi muafiyetini içeren geçici bir çözüm arandığı bildirildi.
CİHAN

Editör: Wan Haber