Ukrayna ordusu, haftalardır Rusya yanlısı silahlı grupların kontrolünde olan doğudaki Slavyansk'ta operasyon başlattı. Rusya yanlıları ise Ukrayna ordusuna ait Mi-24 tipi 2 helikopteri düşürdü. 2 pilot hayatını kaybetti.
    
Rusya İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Rusya yanlılarının Slovyansk kentinde Ukrayna'ya ait 2 helikopteri düşürdüğünü söyledi. Saldırıda 2 pilot hayatını kaybetti.

ROKETATARLA SALDIRDILAR

Saldırının roketatarla gerçekleştirildiği belirtildi.

Slavyansk dışından silah ve patlama sesleri geldiği açıklanırken, Interfax haber ajansına konuşan Rusya yanlılarının lideri Viyaçeslav Ponomaryov, iki helikopteri düşürdüklerini, bir pilotun öldüğünü, diğerini yakalandıklarını iddia etti.

Ukrayna ordusunun operasyonda en az 20 helikopter kullandığı, gece Kent çevresine havadan indirme yaptığı öne sürüldü.

Kentteki silahlı gruplar, ordunun Kent çevresindeki birçok kontrol noktasına saldırdığını söyledi. Kentin bazı yerlerinde siren sesleri duyulduğu belirtildi.
 

1 AYDIR RUS YANLISI SİLAHLI GRUPLARIN ELİNDE
Slavyansk, Nisan ayı başından bu yana Rusya yanlısı silahlı grupların elinde bulunuyor. Bu grupların rehine olarak tuttuğu uluslararası gözlemcilerin de kentte tutulduğu biliniyor.

 

18-25 YAŞ ARKASI ERKEKLERE ZORUNLU ASKERLİK
Slavyansk'taki operasyon haberi, Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov'un 18-25 yaş arası gençlerin zorunlu olarak askerliğe alınmasına ilişkin kararnameyi imzalamasından hemen sonra geldi.

Turçinov, ülkenin doğusu ve güneyinde silahlı yasa dışı gruplar nedeniyle durumun kötüleştiğini belirtmiş, zorunlu askerliğin amacının "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin askeri hazırlığının artırılması ve desteklenmesi, Ukrayna' ya yönelik olası tehditlere karşı dengeli tepki vermesine yönelik ordunun yeteneklerinin artırılması" olduğunu belirtmişti.

Turçinov, daha önce de doğudaki kamu binalarının işgali karşısında polisin tutumunu eleştirmiş, "çaresiz" kaldıklarını söylemişti.

Ukrayna'nın doğusundaki birçok kentte valilik, belediye binası, polis merkezi gibi binalar Rusya yanlısı silahlı grupların elinde bulunuyor. Son olarak, dün bölgenin önemli kentlerinden Donetsk'te savcılık binası, Rusya yanlısı gruplar tarafından ele geçirildi. Son dönemde bu tür eylemlerde polis ilk kez binayı vermemek için direndi ancak çıkan olaylar sonucu bina Rusya yanlılarının eline geçti.

Kiev yönetimi, bölgedeki olayların arkasında Rusya'nın olduğunu savunuyor, Rusya bu iddiayı reddediyor.

Editör: Wan Haber