Ukrayna’nın doğusunda dün düzenlenen bağımsızlık referandumunda kan aktı. Krasnoarmeysk kentinde Ukrayna askerlerinin halkın oy kullanmasını engellemek için ele geçirdiği bir oy verme merkezinde çıkan tartışmada Rusya yanlılarının vurulma anı an be an kaydedildi. Görüntülerde önce Rusya yanlılarının oy merkezine girmeye çalıştığı görüldü. 

Bu sırada bir Ukrayna askeri Rusya yanlılarına, “Evinize gidin, buradan uzaklaşın” diye seslendiği görüldü. Fakat Rusya yanlılarının uyarıyı dikkate almamasıyla tartışmalar alevlendi ve Ukrayna askeri halkı uzaklaştırmak için havaya ateş açtı. Askerin namluyu yeterince havaya kaldırmaması sonucunda kurşunlardan biri kalabalık arasında bulunan bir kişiye isabet etti.

Olay sonrası vurulan adam yere yığılırken bir grup kişi askerlerin üzerine yürüdü. Fakat asker ateş etmeye devam etti ve bu sefer de bir kişi ayağından vuruldu. Yaralıya hemen müdahale edilirken oy verme merkezi önündeki kalabalık da dağıldı. Daha sonra yapılan açıklamalardaysa 2 kişinin öldüğü ve birçok kişinin yaralandığı ifade edildi.

Ukrayna’nın doğusunda yaşanan seçimlerde çatışmaların tırmandığı bir başka bölge de Donetsk oldu. Donetsk’te Ukrayna güçleri tıpkı Krasnoarmeysk’teki gibi oy verme merkezlerini kuşattı ve halkın sandığa gitmesini engellemeye çalıştı. Donetsk’teki Rusya yanlısı seçim yetkilileri ise yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen seçime katılımı ‘devasa’ olarak yorumladı. Öte yandan seçim sonuçlarını açıklayan Rusya yanlıları Ukrayna’nın doğusunda yüzde 90 oranında bağımsızlık yönünde oy çıktığını bildirdi.

Ukrayna’nın geçici Devlet Başkanı Aleksandır Turçinov daha önce yaptığı açıklamada Ukrayna’nın doğusunda yapılan referandumun yasal olmadığını belirtmişti. Turçinov açıklamasında verilecek her ‘evet’ oyunun doğu kentlerini uçuruma bir adım daha yaklaştıracağını ifade etmişti.

Editör: Wan Haber