UİB Koordinatör Başkanı ve Uludağ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Orhan Gençoğlu, 2012 yılı 1 Ocak-31 Aralık döneminde 12 aylık toplam ihracatının ise 20 milyar 433 milyon 642 bin dolara ulaştığını belirterek, 2013 yılı ihracat hedefinin 21 milyar 125 milyon dolar olduğunu kaydetti
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Başkanlar Kurulu, UİB binasında düzenledikleri basın toplantısında 2012 yılı ihracat rakamlarını değerlendirerek 2013 yılı beklenti ve hedeflerini açıkladı. UİB'e bağlı 5 birliğin başkanı kendi sektörlerine ait ihracat rakamları hakkında bilgi verdi. UİB Koordinatör Başkanı ve Uludağ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Orhan Gençoğlu, UİB olarak, Aralık ayında 1 milyar 743 milyon 946 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini dile getirdi. 2012 yılı 1 Ocak31 Aralık döneminde 12 aylık toplam ihracatının ise 20 milyar 433 milyon 642 bin dolara ulaştığını belirten Gençoğlu, UİB 2013 yılı ihracat hedefinin 21 milyar 125 milyon dolar olduğunu kaydetti. Gençoğlu, "2012 yılında bir önceki yıla göre, otomotiv endüstrisi ihracatında yüzde 7.7 'lik, hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri ihracatında yüzde 4.8'lik, yaş meyve sebze ürünleri ihracatında ise yüzde 12.1'lik bir gerileme söz konusu olurken, tekstil ürünleri ihracatında yüzde 8.6 oranında, meyve sebze mamulleri ihracatında ise yüzde 1.7 oranında artış yaşanmıştır. Ancak şunu da belirtmeliyim ki; 2012 yılındaki bu rakamlar, UİB'in 2011 yılına oranla ihracatının yüzde 4.54 oranında düştüğünü gösterirken, bu kaybın nedenlerini de masaya yatırmalıyız. Bu kayıpta, Türkiye ekonomisi değerlendirmesinde uzun uzun ifade etmeye çalıştığım gibi; küresel kriz bölgesi halindeki en büyük pazarımız Avrupa'ya bağlı olmamızın etkisi büyüktür" dedi.
"ASGARİ ÜCRET ARTIŞI İHRACATÇIYI ZORLUYOR"
Türkiye'nin yoluna daha yüksek hızla devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Gençoğlu, "Sanayimiz her koşulda yatırım, üretim ve küresel rekabet mücadelesine devam etme kararlılığını göstermelidir. İhracat yapılabilmesi için önce üretim olması, üretim için de çarkların dönmesi gereklidir. Buçarkların sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi adına, tüm sektörlerimizin girdi maliyetleri arasında yer alan elektrik, doğalgaz ve asgari ücret zamları önem arz etmektedir. 2012 yılı içerisinde doğalgaz yüzde 28,5, asgari ücret yüzde 12,37 ve elektrik fiyatları yüzde 17,9 oranında artmış ve genel anlamda maliyet artışına sebep olmuştur. Söz konusu zamlar ve aşağıda yer alan kur değerleri dikkate alındığında, tüm bu etmenlerin ihracatçıya yaklaşık yüzde 25-30 gibi fiyat farkı yani 1 sene öncesine nazaran maliyet artışı getirdiğini söyleyebiliriz. Eğer sepet kuru en az 2.30'lar seviyesinde olmazsa 2013 ve sonraki yıllarda ihracat hedefimizi tutturamayacağımız ortadadır. Her fırsatta ifade ettiğimiz gibi hükümetin bu konuda gerekli önlemleri alması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Cari açık konusuna da dikkat çeken Gençoğlu, sorunun çözümünün ihracat artışıyla mümkün olacağına işaret etti. Bugün ki kur politikası ile bunun mümkün olamayacağını savunan Gençoğlu, yatırım politikalarına önem vermek gerektiğinin altını çizdi. Gençoğlu, "İhracatçılar olarak, Türk bayrağını dünyanın dört bir yanında dalgalandırıyoruz. Dalgalandırmaya da devam edeceğiz. Ama yeter ki, ihracatın artmasının önünde ayak bağı olan konular çözülsün" dedi.
(YS)

08.01.2013 11:27:51 TSI

Editör: Wan Haber