Dünya kamuoyuna bomba gibi düşen Panama Belgeleri, spor dünyasını da derinden sarsmaya devam ediyor.

Son olarak FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun isminin de söz konusu skandala karışmasının ardından harekete geçen İsviçre Polisi, Nyon’da bulunan UEFA merkez binasına baskın yaptı.

Yapılan operasyon kapmasında binada ilgili evrak aramalarının yapıldığı ve geçmişe dönük rüşvet soruşturması dahil tüm belgelerin yeniden inceleneceği kaydedildi.

INFANTINO’DAN PANAMA AÇIKLAMASI

UEFA’nın Cross Trading adlı off-shore şirketiyle 2006 yılında yaptığı yayın hakları anlaşmasında, FIFA Başkanı Infantino’nun da imzasının bulunduğu öne sürülmüştü. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Infantino ise iddiaları net bir dille yalanlamıştı.

Infantino’nun FIFA’nın internet sitesinde yer alan açıklaması şu şekilde:
“Özellikle UEFA’nın sözleşmelerle ilgili olarak ayrıntılı bir şekilde tüm gerçekleri açıkladığı ve bazı medya kuruluşlarında benim bütünlüğümden şüphe edilmesine neden olan durumdan dolayı hayal kırıklığı yaşıyorum ve bunu kabul etmiyorum.

O andan itibaren, medya tarafından araştırıldığının farkına vardığım konunun netlik kazanması için hemen UEFA ile temasa geçtim. Bunu yaptım, çünkü artık UEFA ile birlikte değilim ve bu soruşturmada bahsi geçen sözleşmelere dair tüm bilgilere UEFA sahip. Bu süre zarfında UEFA, birçok sözleşmeyle ilgili inceleme başlattığını duyurdu ve sözleşmelerle ilgili medyanın sorularına kapsamlı bir yanıt verecek.

Daha önce de belirttiğim gibi, ben şahsen ne Cross Trading ne de sahipleri ile pazarlık yaptım ve ihale sürecinde görüşmeleri UEFA adına pazarlama ekibi yürüttü.
Tekrar belirtmek isterim ki, bu özel sözleşmelerle ilgili kayıtlar için ne UEFA ne de herhangi bir yetkili benimle hiç temas kurmadı. Ayrıca bu konuda, medyadaki raporlar gibi ne UEFA’ya ne de şahsıma herhangi bir hatadan dolayı gelen bir bulgu yoktur”

İDDİALAR NELER?

Belgelerde, geçmişte yolsuzluk yapmakla suçlanan şirket sahipleri Hugo ve Mariano Jinkis’in, 111 bin dolara aldıkları turnuvanın Ekvador’daki yayın haklarını 3 katı fiyatına (311 bin 170 dolar) Teleamazonas kanalına, şirketin ayrıca 28 bin dolara elde ettiği UEFA Süper Kupa yayın haklarını da 126 bin 200 dolara aynı kanala sattığı ileri sürülüyor.

Editör: Wan Haber