Merkezi Ankara’da bulunan engellilere yönelik gönüllü hizmet veren Uluslararası Dezavantajlılar Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Van şubesi açıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen dernek tanıtım toplantısında Poralimpik Boccia milli takım antrenörü Nihat Yılmaz tarafından engelli çocuklara ve ailelerine Poralimpik Boccia sporu hakkında uygulamalı eğitim verildi.

İlhan Siyahtaş

Uluslararası Dezavantajlilar Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin  Van Şubesi  açılışı ve  tanıtım toplantısı büyük ilgi gördü. 

Toplantıya Vali  İbrahim Taşyapan’ın eşi Nesibe Taşyapan, Türkiye Kırgızistan Fahri Konsolosu Başkent Platformu Genel Başkanı Dr. Mustafa Kurt, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, Büyükşehir Belediye Spor Kulübü Eş Başkanları Ayşan Harmancı ve Mehmet Bayram, Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer, Bütün Sivil İnisiyatif Oluşumu Genel Başkanı İdris Ortakaya, UDAD Genel Başkanı Asuman Özer, UDAD Ankara Şube Başkanı Ezgi Dinçkan, UDAD Van Şube Başkanı Ecz. Esin Akarsu Orunç, UDAD Başkan Yardımcısı Yasemin Alter, UDAD Eğitim Masası Şube Başkan yardımcısı Zehra Aşma, engelli vatandaşlar ve engelli aileler katıldı.

Poralimpik Boccia milli takım antrenörü Nihat Yılmaz Poralimpik Boccia sporunun nasıl yapıldığını uygulamalı olarak engelli çocuklara, annelere ve katılımcılara  anlatan bir sunum yaptı.  Sunum sırasında ki   bazı oyunlara  aileler ve  engellilerde  katıldı.  

Elimizden Geleni Yapacağız

Toplantıda konuşan UDAD Van Şube Başkanı Esin Akarsu Orunç Asıl, “ Mesleğim olan eczacılığın yanı sosyal sorumluluğun da önemli olduğunu  gördüm.  Bir yıl önce iletişime geçtiğimiz UDAD Genel Başkanı Asuman Özer bana büyük bir oluşumdan bahsetti ve bende bu oluşum içerisinde Van şubesi sorumluluğunu alarak olarak katılım. Bunu sorumluluğu kabul ettiğim zaman tereddüt etmedim. Dezavantajlı ve ötelenen bütün insanlar bizim için çok değerlidir, önemlidir. Bizde bu insanlarımız için gidilmesi gerekilen bütün yerlere gideceğiz ve elimizden geleni yapıyoruz daha çok yapacağız.  Bunun yanı sıra bugün Paralimpik Boccia sporunu hep birlikte göreme anlama imkanı bulacağız. Hepimiz bu sporu   birlikte yaparak heyecanını yaşayacağız” dedi.

UDAD Önemli Hizmetler Yapacaktır

Türkiye Kırgızistan Fahri Konsolosu Başkent Platformu Genel Başkanı Mustafa Kurt da,  “Başkent Platformu’nda 7 yıldır bu alanda hizmet etmekteyim. Bu anlamda 69 ülkede şubemiz mevcuttur. Nihai hedefimiz ise uluslararası barış, kardeşlik platformu olmamız sebebiyle 192 devlettin başkentinde platform oluşturarak uluslararası “insanı yaşat ki devlet yaşasın” hizmet anlayışına katkıda bulunacağız. Bugün UDAD’ın toplantısında sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Bende sizler gibi UDAD’la yeni tanışmış bulunmaktayım. UDAD’ın bana şimdiye kadar kattığı bilinci diğer STK’ların  katmadığını samimi bir şekilde söyleyebilirim. Bu anlamda emek harcayan bütün STK’lara saygı duyuyorum. Ancak UDAD bu anlamda çok iyi yol kat etti ve iyi işler başardı. Ben bugüne kadar Van’ı hiç görmemiştim. Bu anlamda Vanlılardan özür diliyorum. Bunun için hiç vaktimiz olmadı maalesef. Şu ana kadar boş zamanımız olmadı. Burada UDAD’ın çok önemli  hizmetler  yaparak eserler bırakacağını ve ölümsüzleşeceğine inanıyorum” dedi.

Etkinliklerimiz Devam Edecek

UDAD Genel Başkanı Asuman Özer” UDAD olarak bugün bir tanıtım toplantımızı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Birlikte bir spor yapacağız ve bunun sonucunda engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin rehabilitesini sağlamaya çalışacağız.  Bundan sonra gerek Van şubemiz gerekse de biz genel merkez olarak bu dezavantajlı kişi ve ailelere yönelik etkinliklerimizi sürdüreceğiz,  sizlerin yanında olacağız ” dedi.

 Kimse Ben Sağlamım Diye Kendine Güvenmesin

UDAD’ın çok büyük bir hizmet verdiğini kaydeden Bütün Sivil İnisiyatif Oluşumu Genel Başkanı İdris Ortakaya, “ Ben bu anlamda emeği geçen herkese  çok teşekkür ediyorum. Toplumumuzda bir takım insanımıza engelli diyorlar. Yani bir eksikliği olana engelli deniliyor. Şimdi o engellilere baktığımızda, diyelim ki iki gözü yok. Ancak Allah o engelliyi  bir başka yönden öyle bir geliştirmiş ki, gelişen duyuları ile 10 engelsiz  insandan daha başarılı  işler  yapıyor. Bunlara şahit olduk. Bunlar Allah’ın taktiridir. Hiç kimsede ben sağlamımım diye kendine güvenmesin, buradan dışarıya engelsiz çıktığımız bir kazadan sonra bizde engelli olabiliriz. Ben  engelli insanların kendilerini çok geliştirdiklerine inanıyorum. Bunun yanı sıra toplumumuzda maalesef, bedeninde hiçbir kusuru yok ama o insan beyinsel engelli  olanlar var. Engelli kardeşimizin engellerinden yararlanan insanlar oluyor ve onlarla incitebiliyor. Bir toplumda Sosyal Politikalar Müdürlüğüne şunu söyledim, engelli kardeşlerimizi bırakın o beyinsel engellileri alın tedavi edin dedim. Bu programı düzenleyenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Program bittikten sonra Yörem Sanat Merkezi katılımcılara müzik dinletisi yaptı.

Editör: Wan Haber