Dünyada sadece Van gölünde yaşayan ve her yıl üremek için mayıs ile temmuz ayları arasında tatlı su ağızlarına göç eden inci kefalinin yolculuğu devam ediyor.

Van gölünün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin, her yıl olduğu gibi bu yıl da tatlı su ağızlarına doğru başlattığı göç izleyenlere görsel şölen sunuyor. Suyun akışının tersine doğru yüzdüğü ve önüne çıkan engeli uçarak aştığı için ’uçan balık’ olarak da adlandırılan inci kefali, üremek için başlattığı kutsal yolculuğunu Van gölüne akan tüm tatlı sularda gerçekleştiriyor. Göçün en güzel şekilde izlendiği tatlı sulardan biri olan Erciş ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Deliçay mevkisinde ile Muradiye Bendimahi çayının, önceki yıllarda Van Valiliği ile Erciş ve Muradiye kaymakamlığı tarafından seyir terasları oluşturuldu.

6-278.jpg

“VATANDAŞLAR, FİLM SEYREDER GİBİ SAATLERCE BALIKLARIN GÖÇÜNÜ SEYREDİYOR “

Muradiye ilçesi sınırlarından geçen Bendimahi çayının Van gölüne döküldüğü yerden itibaren 26 kilometre mesafe kat eden inci kefali balıkları bu yolculukta eşsiz bir görüntü sergiliyor. Suyun yoğun akıntısına aldırış etmeden uçan balıkları izlemeye gelen vatandaşlar, film seyreder gibi saatlerce balıkların göçünü seyrediyor.

Editör: Wan Haber