Van Urartu Müzesi’nde tüm pratik çalışmalar sonlanırken, açılış için Bakanlığın vereceği karar bekleniyor. Hoşap Kalesi ile Gevaş Selçuklu Mezarlığında yürütülen çalışmalara da devam edileceği açıklanırken, vatandaşlar ise bu üç önemli tarihi ve turistik mekanın biran önce ziyaretlere açılmasını talep ediyor. Kentteki turizmciler de, tarihi ve turistik mekanların bir an önce turizmin hizmetine sunulmasını isterken, özellikle Urartu Müzesi'nin açılmasının gecikmesi tepkiyle karşılanıyor.

Van’ın üç önemli turistik mekânı olan Van Urartu Müzesi, Hoşap Kalesi ve Gevaş Selçuklu Mezarlığı ile ilgili çalışmaların sürdüğü öğrenildi. 

MÜZEDE PRATİK İŞLER TAMAM

2011 yılında meydana gelen depremde kullanılamaz hale gelen Müze yerine 2012 yılında Van Kalesi yanında inşa edilen ve uzun süredir açılışı beklenen Van Urartu Müzesi’nde tüm pratik işler tamamlandı.

Eser tasnif ve tanzim işlemleriyle diğer tüm yapısal işlerin tamamlandığı Müze açılacağı günü bekliyor.

ÇÖZÜLMESİ GEREKENLER VAR

Edinilen bilgilere göre, müze ile ilgili halen bazı teknik konularla ilgili sorunlar bulunduğu, sorunların giderilmesi için Ankara’nın atacağı adımların beklendiği öğrenildi.

Sorunların giderilmesi ardından, müze binasının hizmete açılması için harekete geçileceği belirtildi.

HOŞAP’TA RESTORASYON 

Uzun yıllar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Doç. Mehmet Top Başkanlığında yürütülen ancak geçen yıl farklı bir ekibe devredilen Hoşap Kalesi’ndeki çalışmalara da kaldığı yerden devam edilecek.

Şimdiye kadar kazı şeklinde süren çalışmaların bu yıl restorasyon çerçevesinde olacağı ve kalenin kısa süre içinde turizme açılmasının amaçlanacağı belirtildi.

GEVAŞ SELÇUKLU MEZARLIĞI

Gevaş Selçuklu Mezarlığı’nda da geçen sene başlatılan çalışmalara devam edilecek.

Yetkililer, bu yıl yapılacak çalışmaların kazı, envanter temizliği ve okuma şeklinde olacağını ifade etti.  

HAVZAYA BÜYÜK KATKI YAPACAK

Van Urartu Müzesi ile Hoşap Kalesi’nin ziyarete açılmasıyla birlikte, Van Gölü havzasında iç turizmin yanı sıra yabancı turizmde büyük bir sıçrama olacağı, Gevaş Selçuklu Mezarlığı’nın da inanç turizmi açısından büyük bir katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Vanlılar ve havza sakinleri, bu üç önemli tarihi ve turistik mekanın bir an önce ziyaretlere açılmasını bekliyor.

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber