Bayraklı Belediyesi, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın anısına Yamanlar'da Üç Fidan Anıtı'nı hayata geçiriyor. "Terimizle arkanızdayız" sloganıyla inşa edilecek Üç Fidan Anıtı'nda, vatandaşlardan gelen giysilerin ipe dönüştürülmesiyle oluşturulan 2 metre çapında dev bir yumak olacak.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın emperyalizme karşı bağımsızlık ülküsüyle mücadele eden isimler olduğunu söyleyen Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, "Üç isim de mücadeleleri sırasında hiçbir cana kıymadı. Bu genç üç ismin asılması onların sürdürdüğü bağımsız Türkiye mücadelesini sona erdiremedi. Bu gençlerin isimleri bizlerin çocuklarında yaşatıldı. Benim kızımın ismi de Deniz. O zaman teknoloji böyle ilerlemiş değildi. Çocuğum olacağını öğrendiğimde cinsiyetini bilmeden kız da olsa, erkek de olsa adı Deniz olacak demiştim. O dönem 1980 darbesi sonrasıydı. İlk işe girdiğimde beni işe alacak kişi Deniz adını görünce kız mı, oğlan mı diye sordu. Kız olduğunu söyleyince beni işe aldı. Eğer erkek olsaydı eminim işe almazdı. Ama bilmiyor ki kız da olsa, erkek de olsa adı Deniz olacaktı" dedi.
Anıtın açılışı, Deniz Gezmiş, Yusuf İnan ve Hüseyin Aslan'ın idam edildiği gün olan 6 Mayıs'ta yapılacak.

YAMANLAR HALKI SAHİP ÇIKACAK
Üç Fidan Anıtı'nın Nazım Hikmet'in adının yanında yer almasının ayrı bir önemi olduğunu da söyleyen Karabağ, Yamanlar halkının da üç ismin heykelinden oluşan anıta gereken saygı ve özeni göstereceğini dile getirdi.
Heykeltıraş Ekin Erman ise, Kaklıç'taki atölyesinde inşa edeceği üç heykelden Deniz Gezmiş'in heykelinin boyunun 2.60, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın boylarının ise 2.40 olacağını söyledi. Heykellerin hemen arkasında duracak 2 metre çapındaki dev yumağın ise, halktan toplanacak giysilerden çıkartılacak ipliklerle hazırlanacağını belirten Erman, "Bu üç önemli ismin arkasında bir yumak yer alacak. Bu yumak terinizi akıttığınız giysilerden oluşacak. Bu yumağı hepimiz el birliği oluşturacağız. Üç Fidan bu yumağa sırtlarını dayayacak" diye konuştu.

HERKESTEN BİR PARÇA OLACAK
"Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan heykellerinin yarının kuşaklarına da aktarılması amacıyla vatandaşlarımızdan giysilerini bekliyorum" diyen Erman, şöyle devam etti: "Giysilerini verecek olan vatandaşlarımız, isimlerini de yazarak göndersinler. Tüm giysileri ipliğe dönüştürerek bu yumakta yer almasını sağlayacağım. Bu işte emekleri olsun diye de, ilk makası giysilerine onlar atıp bize teslim etsinler. Biz bu giysilerden çıkacak ipliklerle yumağı oluşturacağız. Daha sonra bu yumağın kalıbını çıkartıp koruma altına alacağız. Sonsuza kadar bu yumak bu heykellerle birlikte kalacak."
Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve heykeltıraş Erkin Erman, Üç Fidan Anıtı'nın minyatürü önünde poz verdi. Heykelde oluşturulacak yumağa kendilerinden bir giysi vermek isteyen vatandaşlar, heykeltraş Ekin Erman'ın atölyesi ya da Bayraklı Belediyesi Kültür Müdürlüğü'ne gelerek teslim edebilecekler.
(HK-ERG-Y)

12.02.2013 16:49:57 TSI

Editör: Wan Haber