Bir yılda 12 ay bulunmaktadır. Yüce Rabbimiz bu on iki aydan üçünü mübarek kılmış. Recep, Şaban ve Ramazan isimleriyle anılan bu zaman dilimine üç aylar denilmektedir. İslam dininde ayrı bir yeri olan üç ayların dini fazilet açısından çok önemli bir yere sahiptir. Bu konuda Peygamber Efendimiz Muhammed’in (s.a.v) pek çok hadisi şerifi bulunmaktadır. 

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?  

Receb ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazanı karşılayan aylar olup Ramazan ayının müjdecisidir. Mübarek üç aylar ayların birincisi olan Recep ayı 20 Nisan 2015 Pazartesi başlıyor. 

ÜÇ AYLARIN FAZİLETİ 

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır; "Receb Allah Teâlâ'nın,Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır." "Receb ayının, diğer aylar üzerine fazileti, Kur'ân-ı Kerîm'in diğer sözlere olan üstünlüğü gibidir. Şaban ayının diğer aylara nispetle fazileti, benim, diğer peygamberlere olan üstünlüğüm gibidir,Ramazan'ın diğer aylara göre fazileti ise, Allâh Teâlâ'nın, mahlûkâtı üzerine yüceliği gibidir."

uc-aylar-ne-zaman-basliyor-regaip-kandili-ne-zaman.jpg

ÜÇ AYLAR DUASI

Receb Ayı: Rasûlüllâh (aleyhisselatu vesselam)  Receb ayına kavuşunca şöyle duâ ederdi: "Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa'bân ve belliğnâ Ramazân: Yâ Rabbi! Receb ve Şabanı bize mübarek eyle, bizi Ramazan'a kavuştur."

REGAİB KANDİLİ NE ZAMAN? 

Regaib Gecesi: Recep ayının  ilk Cuma gecesi, mübarek Regâib gecesidir. Bu gece 23 Nisan 2015'e denk gelmektedir. Bazı âlimlerin açıklamalarına göre, Peygamber Efendimiz bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla, yüce Allâh'a şükür için on iki rekat namaz kılmıştır. Bu gece, duâların kabul edildiği müjdelenen sayılı gecelerdendir.

uc-aylar-ne-zaman-basliyor-regaib-kandili-ne-zaman-3.jpg

Peygamberimiz s.a.v.bir hadislerinde Recep ayı ile ilgili şöyle buyurmaktadır.  

 “Receb büyük bir aydır. Allah bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gün oruç tutana, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allah istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, ‘Geçmiş günahların affoldu’ der. Receb ayında Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruçlu geçirdi. Yanındakilere de oruç tutmalarını emretti. (Taberânî)

Editör: Wan Haber