Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, yaklaşık bir yıl önce yürürlüğe giren yeni Hal Kanunu'nu eleştirerek, "Bu yasa ile hem üretici hem de tüketici mağdur oldu. Fiyatlar ucuzlamadı. Tüketiciye de faydası olmadı" dedi.
Yektin konuya ilişkin TZD Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Yetkin 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren kamuoyunda Hal Yasası olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi hakkındaki kanun ile büyük değişikliklere gidildiğini anımsattı. Bu yasa ile üretici ve tüketicinin mağdur olduğunu savunan Yetkin, "Fiyatlar ucuzlamadı. Tüketiciye de faydası olmadı" dedi. Kanun yürürlüğe girdiğinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın "Fiyatlar yüzde 20-25 ucuzlayacak" dediğini anımsatan Yazıcı, bunu pek göremediklerini söyledi. Gerekli altyapı kurulamadığı için hallerde kaos yaşandığını ifade eden Yetkin, "Nitekim büyük umutlarla uygulamaya giren sistem ilk günlerde çökmüş olup halen de sağlıklı çalışmamaktadır. Sisteme bildirimde aksaklıklar olmakta, bildirim yapılamadığı için rüsum tahakkuk ve ödemesi de tam olarak yapılamamaktadır. Bu nedenle yılbaşından itibaren toptancı hallerin sahibi olan belediyeler milyonlarca liralık gelirden mahrum kalmıştır" dedi.Yeni kanunla ürünlerin ambalajla satılması gerektiğini anımsatan Yetkin, "Bu paketleme işlemeni küçük esnaf ve hal esnafı nasıl yapacaktır? Allah aşkına bunun pratikte uygulanma imkanı var mı?" diye sordu. Yetkin, bu kanunun orta ve küçük esnafı tavsiye edeceğini düşündüğünü belirtti. Yeni Hal Kanunu'nun ve bu çerçevede yayımlanan yönetmeliklerin ülke koşullarına yeterince uygun olmadığını ve gerekli alt yapı kurulmadan bu adımların atıldığını söyleyen Yetkin, "Bu durumda niyet ne kadar iyi olursa olun ortaya çıkan sonuçlardan küçük üretici ve dar gelirli tüketici zarar görecektir. Serbest piyasa gerekçesi ile kar oranları üzerinde hiçbir denetim yokken küçük üretici e esnafın yerine getiremeyeceği koşulların dayatılması sonuçta bu kesimin devre dışı bırakılmasına ve dar gelirli tüketici kesiminin zincir marketlere mahkum edilmesine yol açacaktır" diye konuştu. Yetkin, bu işin tek çözümünün ekonomik yönden zayıf olan üretici birliklerinin güçlendirilmesini olduğunu söyledi.
Yetkin, basın toplantısında hileli gıdalar ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yaşadığı polemiğe de değindi. Bakanlık sitesinde üç gün önce hileli bazı ürünlerin yayınlandığını anımsatan Yetkin, böylelikle kendi açıklamasının teyit edildiğini söyledi. Yetkin, "Ben açıklayınca mesnetsiz oluyorum, onlar açıklayınca mesnetsiz olmuyor. Geçen hafta ne söylediysem bakanlığın internet sitesinde üç gün önce yayınlandı" diye konuştu.
(EDA-Ö-E)

09.12.2012 12:45:14 TSI

Editör: Wan Haber