Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Ali Alparslan Uyar, 1-7 Şubat "Tuza Dikkat Haftası" nedeniyle bir mesaj yayınlayarak birçok kronik hastalığın temelinde aşırı tuz tüketiminin yer aldığını söyledi.
Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Ali Alparslan Uyar, sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarının yaklaşık 5 gram iken Türkiye'de bunun kişi başına yaklaşık 18 gram olduğunu belirterek, "Ülke genelinde aşırı tuz tüketiminin azaltılmasını sağlamak amacıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından "Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı" hazırlandı. Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır. Sofra tuzu ise doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya edilmemiş yemeklik tuzlardır. Tuz lezzet verici olduğu kadar, sodyum ve klor gereksinmesinin karşılanması için de gereklidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre günlük maksimum tuz alımı 5 gram olarak belirlenmiştir. Ülkemizde bir kişinin günlük tuz tüketimi oranının Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisinden 3 kattan daha fazla (kadınlarda 16 gram, erkeklerde 19 gram) olduğu bilinmektedir. Yine çeşitli çalışmalarla diyette günde 1 gram tuz alımının azaltılması felçlerde yüzde 5, kalp krizlerinde yüzde 3 azalma, diyette tuz alımının günde 9 gram azaltılmasının ise felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde ise yüzde 24'lük bir azalma sağladığı belirtilmektedir" dedi.
Tuz tüketimi mide kanseri ile yakından ilişkili olduğuna değinen Uyar, "Birçok işlenmiş gıda ve hazır çorbalar, soya sosu gibi hazır gıdalarda bulunan tuz konsantrasyonu yoğun bir mide tahriş unsurdur. Tuz yüklemesi primer böbrek hastalığı olmayan bireylerde albuminüriyi, böbrek hastalığı olanlarda albumin ve protein atımını arttırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, toplumların besin alımında diyetle günlük tuz alımı için hedeflerinin günde 5 gramdan olması gerektiğini belirtmektedir. Ülkemizde yapılan çalışmalarda günlük tuz tüketim miktarının günde 18 gr olduğu saptanmıştır. Özetle ülkemizde tuz tüketimi önerilen değerlerin 3 katı kadardır" diye konuştu.
(ÖE-AÖ-Y)

06.02.2013 17:54:24 TSI

Editör: Wan Haber