Muş'taki tütün ekicileri, köylerde kızaklarla zorlu bir şekilde taşıdıkları tütünleri kooperatife teslim ediyorlar.
Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanlığı'nın tütün alımları devam ediyor. Muş merkeze bağlı Özdilek köyünde tütün alımı yapan Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, Socotab firması ile anlaşma yaptıklarını belirterek, bu bağlamda köylerden tütün aldıklarını söyledi.
Yaz aylarında bin bir güçlükle yetiştirdikleri tütünleri kooperatif tarafından verilen karton kutularda muhafaza ederek alım zamanını bekleyen yetiştiriciler ise, köyün içerisinde yol olmadığı için tütün kutularını kızaklara yükleyip, alım noktasına ulaştırdılar. Sabah erken saatte kızaklarla tütün kutularını köy meydanına taşıyan köylüler, özelleştirme sonrası daha az ürün yetiştirdiklerini belirterek, az ürün yetiştirmelerine rağmen bol kazanç elde ettiklerini vurguladılar.
Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, Özdilek köyünde çok kaliteli tütün yetiştirildiğini söyleyerek, "Biz kar kış demeden biran evvel çiftçinin cebine sıcak para girmesi için çalışıyoruz. Çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesi için elimizden geleni yapmaktayız. Anlaşma yaptığımız firma İsviçre menşeli Socotab firmasıdır. Dünyada ve ülkemizde tütün alanında adı var olan birçok firmayı bölgemize getirip anlaşma yaptık. Geçen gün Batman'da bin 200 ton tütün alımı gerçekleştirdik. Bu alımlar Bitlis, Muş ve çevresinde de devam ediyor" dedi.
Evlerin dağınık olması ve yolların kapalı olmasından dolayı kamyonun köy içerisine giremediğini vurgulayan Solgun, tütünleri kızaklarla topladıklarını söyledi. Merkezde alım deposuna gönderilen tütünlerin 7 iş günü içerisinde bedellerinin çiftçinin hesabına aktarıldığını kaydeden Solgun, 4 bin ton tütün alımı yapacaklarını sözlerine ekledi.
Daha önce tütünü devlete verdiklerini söyleyen tütün ekicisi Maşallah Yılmaz ise, devletin çıkardığı özelleştirme yasasından sonra tütün alımının durdurulduğunu hatırlattı. Yılmaz, "Şimdi tütünlerimizi kooperatif aracılığı ile özel firmalara veriyoruz. Parası da 7 gün içerisinde hesabımıza yatıyor. Bölgemizin ve ilimizin kış şartları ortadadır. Bizde ürünlerimiz elimizde kalmasın diye kızaklarla taşıyıp firmaya teslim ediyoruz" diye konuştu.
(RD-MSA-Y)

30.01.2013 12:13:05 TSI

Editör: Wan Haber