Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesinin konferans salonunda düzenlenen münazara yarışması; bu kez Ahmed-i Hani Anadolu Lisesi ile Abdurrahman Gazi İMKB Anadolu Lisesi öğrencileri arasında gerçekleşti. Programa Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, liselerarası münazara yarışmalarının geleneksel olarak düzenleneceğini belirterek, “Tuşba’da Fikirler Yarışıyor adı altında geliştirilen münazara yarışmalarına bu yıl içinde 2’ncisi düzenleniyor. Öğrencilerimizin öğrendikleri fikirleri sağlam temellere oturtarak savunabilmeleri açısından çok önemli bir faaliyettir. Bu faaliyetlerin bundan sonra gelenekleşeceği öngörülüyor. Bu anlamada Tuşba Belediyesine çok teşekkür ediyoruz” dedi. 

“Münazaralar birçok yönüyle önemli etkinliklerdir” 

Münazara konusunda bikrim sahibi olabilmek için öğrencilere tavsiyelerde bulunan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, “Bugün güzel bir etkinlik için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ben öteden beri bu tür münazaraları çok severim. Münazaralar birçok yönüyle önemli etkinliklerdir. Münazaralar, öğrencilerimizin özgüvenlerini oluşturma açısından çok önemli adımlardır. Bir konuyu alacaksınız ve karşınızdaki diğer gruba yanlış da olsa onu ikna etmeye çalışacaksınız. Diğer taraftan da kapasitenizi ortaya koyacaksınız. Bu kapasitenizi de ortaya koyabilmek için bir birikim sahibi olmanız gerekiyor. Bu yüzden bu faaliyetleri artırmak lazımdır” diye konuştu. 

“Gençlerimiz için ne yaparsak azdır” 

Konuşmasına herkesin 21 Mart Nevruz Bayramı’nı tebrik ederek başlayan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe de, Tuşba Belediyesi olarak eğitimde, sanatta, spor ve kültürde ülkemizde en iyi yere gelmeyi hedeflediklerini söyledi. Özgökçe, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlatmış olduğu eğitim seferberliği kapsamında akademik başarıyı en iyi yere getirmeyi amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda münazara etkinlikleri düzenledik. Bu gençlerimiz ile ümitvarız. Bu gençliğin aile içi, meclis, radyo veya TV programlarında kısa bir sürede kendi düşünce ve fikirlerini nasıl en iyi şekilde aktarabileceği konusunda münazara etkinlikleri önemlidir. Bu vesileyle emeği geçen herkese ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Düzenlenen yarışmada Ahmed-i Hani Anadolu Lisesi öğrencileri, “Geleneklerin terk edilmesinde genç nesil sorumludur” tezini savunurken, Abdurrahman Gazi İMKB Anadolu Lisesi öğrencileri ise, “Geleneklerin terk edilmesinde yetişkinler sorumludur” tezini savundu. 
Oldukça çekişmeli geçen yarışmanın sonunda Abdurrahman Gazi İMKB Anadolu Lisesi 95.33 puan alırken, Ahmed-i Hani Anadolu Lisesi öğrencileri ise 97.16 puan alarak bir üst tura yükseldi. 

Zorlu geçen münazaranın ardından, öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.(İHA)

Editör: Wan Haber