Yüzüncü Yıl Üniversitesi Cengiz Andiç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ömer Pakiş, Prof. Dr. İsa Yüceer, Prof. Dr. Abdulhakim Yüce ve Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas konuşmacı olarak katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelin açılışında konuşan Tuşba Müftüsü Zahit Demirel, “İslam dinini en güzel şekilde yaşayabilmek için Hz. Peygamberin çok yönlü bilinmesine ve insanlık için bıraktıklarını yaşamakla mümkündür” dedi.


Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Ömer Pakiş, “Farklılıkları zenginlik olarak görebilme, herhalde yaşadığımız şu günlerde bütün dünyanın ve özelliklede zihnen ve fikren paramparça olmuş İslam coğrafyasının en fazla eksikliğini hissettiği ve özlem duyduğu kavram olması gerekir” diye konuştu.


Panelistlerden Van Müftüsü Nimetullah Arvas ise, birlikte yaşama üzerinde durarak, “Yaptıklarımızın ve söylediklerimizin doğruluğunun ölçüsü asrısaadette ve sonraki dönemlerde birlikte yaşamanın ancak Hz. Peygamberi sevmekle başarılabilir. Sevgisizlik problemi günümüz ihtilaflarının en baştaki sebebidir” ifadelerini kullandı.


Prof. Dr. İsa Yüceer de, İslam coğrafyasında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, Hz. Peygamberi tarihi bir kişilik olarak değil getirdikleri ve mesajlarıyla öğrenmenin gerekliliğine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Abdulhakim Yüce ise, problemleri asgariye indirmiş bir dünya oluşturmanın imkânından söz ederek; “Farklılıklarımızı ötekileştirici bir unsur olarak değil, bütünleştirici bir unsur olarak görmemiz gerekir” diye konuştu.

Program, üniversite öğrencileri arasında yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Panele Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Edip Yımaz, öğretim görevlileri, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

Editör: Wan Haber