Tuşba İlçesi Otluca Mahallesinde buğday hasadının başlamasıyla biçerdöverle dane kaybının önlenmesi amacıyla kontrol etmek amacıyla gezdiklerini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Şirazi, çiftçilere faydalı olmak ve yanında olmak amacıyla sürekli gelip gittiklerini belirtti. Şirazi, “İlçemizde hasad döneminde dane kaybının minimize edilebilmesi için bugün burada biçerdöverlerin kontrolünü yapmak için buradayız. İlimizde geçmişte bu bölgede pek biçerdöverler yaygın değildi. Hep bağlar biçer ve tırpanla biçimi vardı. Son zamanlarda biçerdöverler yaygınlaştı, biz de bu konuda dane kaybının en aza indirilmesi konusunda ciddi anlamda bunları denetliyoruz ve gerekli kontrolü yapıyoruz. Biz ilimiz genelinde karasal bir iklimi yaşadığımızı ve bu bölgede özellikle buğday, arpa, yem bitkisi ekimi yaptığımızı ve belli dönemlerde bu kontrolleri yapmak için sürekli araziye çıkıp gerekli kontrolleri yapıyoruz. Özellikle biçerdöverlerin biçim yaptığı dönemlerde dane kaybının en aza indirilmesi için, biçerdöver sahiplerini ve biçimi yapan biçerdöverleri kullanan kişilerin iyi bir bilgiye, tecrübeye sahip olması konusunda uyarılarımız oluyor. Bunların geçmişte tabi tutuldukları eğitimler var. Burada da almış oldukları eğitimi özellikle soruyoruz, bunlardan istemiş olduğumuz belgeler var, bu belge sahipleri ancak bunu kullanabilirler. Ağırlık olarak ilçemizde buğday, arpa ve yem bitkisi ekimi var. Bunun dışında bizim alternatif üretilme yeni, yeni yönlenmeler oldu. Mesela mısır ondan sonra aspir ve sebze üretimini başlattık” dedi.

Otluca Mahalle Muhtarı Şefik Sahar ise, gübre ve mazot fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, “Eskiden bin ekiyorsak şimdi 500 ekiyoruz, bunun nedeni mazot pahalı, gübre pahalı onun için şuan ekili alanın yüzde 80’i yok” şeklinde konuştu.

Daha sonra sebze üreticileriyle birlikte tarlalarını da gezen Şirazi, sebze üretiminin yaygınlaşması için çiftçilere ve üreticileri gerekli destekleri ve bilgileri verdiklerini söyledi. Sebze üreticisi Hüseyin Gül'de 300 dönüm sebze ektiğini özellikle domates, biber, yeşil fasulye, patatesin yanı sıra kavun ve karpuz ürettiklerini ifade etti. Üretilen sebzeler Van Erciş yol üzerine tezgahlarda satılırken vatandaşlar taze günlük sebzeye yoğun ilgi gösterdiği görüldü.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tuşba İlçe Müdürü Şirazi ile birlikte İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yardımcısı Mustafa Aktaş, Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TAR-GEL) Personel Sorumlusu Ziraat Mühendisi Ercan Kasap ve biçerdöver kontrol ekibi denetime katıldı.

Editör: Wan Haber