Bir kahvaltı salonda ulusal ve yerel basın mansuplarıyla bir araya gelen Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, belediyenin yapmış olduğu hizmetlere değindi. Hem şeffaflık hem de hesap verebilirlik anlamında Tuşba Belediyesi’nin yapmış olduğu faaliyetleri gazetecilerle paylaşan Özgökçe, “Bizler yerel yönetimler olarak yapılan tüm hizmetlerin halka ulaşılabilirlik anlamında, halkın gerek taktirini gerekse görüş ve önerilerini alabilmek adına sürekli görüşüyoruz. Fakat bugün ana başlıklar üzerinde duracak olursak, Türkiye’mizin bulunmuş olduğu bu ortamda inanıyoruz ki bir an önce huzurun, barışın ve kardeşlik ortamının oluşması adına tüm partiler, elinden geleni yapacaktır. Bizler bu anlamda yerel yöneticiler olarak bir an evvel bu barış ve huzur ortamının sağlanması için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Yola çıktığımızda ilk olarak vatandaşımızın tespit edilmiş sorunlarını zaman geçirmeden hayata geçirelim dedik. İlk etapta tespit ettiğimiz sorun, yol sorunuydu. Büyük bir gayretle çalışmalarımızı başlattık ve bir ay içerisinde bir yılık çalışmaları tamamladık. Tabiri caizse biz yol konusunda 3 yıllık çalışmayı 3 aya sığdırarak sorunları çözeceğiz. İnsanlara verdiğimiz sözü tutacağız. İnsanlarımızı çamurdan, tozdan ve çukurlardan kurtaracağız. Bunun yanı sıra birde yama çalışmalarımız var. Hayat ve yaşam kalitesini bu şekilde en üst seviyeye çıkaracağız” dedi.

Bir diğer eksikliğin mahallelerde park alanlarının olmayışı olduğunu ifade eden Özgökçe, “Bir şehrin nefes alabilmesi için en önemli ve kıymetli yerler yeşil alanlarıdır. Bir kenar mahalle statüsünde olan Tuşba’yı 5 yılda yaşanabilir hale getirecek ve bir Konya, Kayseri, Bursa, Ankara, İstanbul gibi insanlarımızın aileleri ile birlikte daha modern, rahat ve huzurlu bir ortamda piknik yapmalarını, eğlenmelerini ve oynayabilmelerini sağlayacağız. Bunun yanı sıra memleketimizin semaver geleneğini de yine bu tür ortamlarda rahatlıkla sürdürmelerini sağlayacağız. Bunun dışında sahil ile ilgili projelerimiz var. Bir sahil kenti olan Van’ın bugüne kadar sırtını çevirdiği Van Denizi’ne bundan sonra yüzünü çevireceğine inanıyoruz. Yüzünü çevirdikten sonra buranın Konak’tan, Fethiye’den, Çeşme’den farklı olmadığını insanlarımız görecekler. Bununla ilgili çalışmalarımızı başlattık. Bu konuda tüm bakanlıklarımız ile görüşüyoruz. Bölgemizin ihtiyaç duyduğu tüm bu hizmetleri getireceğiz” ifadelerini kullandı. 

Bölge insanının en büyük sorunlarından biri olan imar konusunda da problemler tespit ettiklerini ve bu problemlerin çözümü noktasında çalışma başlattıklarını vurgulayan Özgökçe, “Belediye olarak düzenlediğimiz ‘Halk Günü’nde en büyük problemin bu olduğunu görmüş olduk. Bununla ilgili de ciddi bir revize çalışması yapıyoruz. Bu konuda birkaç mahallemizde bu mevcut imardan dolayı sorunlar yaşadık. Bu müjdeyi de sizlerin aracılığıyla halkımıza vermek istiyoruz. Yani insanlarımız artık zaman kaybı yaşamayacak ve mahkeme mahkeme dolaşmayacaklar. Van denizi kıyısında yaşayanların ortak sorunu olan sivrisineklerle belediye olarak mücadeleyi çok iyi bir şekilde yaptık. İnsanlarımız artık bahçelerinde ve balkonlarında çok rahat bir şekilde oturabiliyorlar. Eskiden araçlarla o yolları kullandığımız zaman araçlarımızın camları sivrisineklerle doluyordu. Biz elbette ki sivrisinekleri tam anlamıyla yok etmeye çalışmıyoruz. Onlarında bir görevi var. Biz yaşanabilir bir ortam sağlamak adına bunları gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Temizlik konusuna da değinen Özgökçe, “Temizlik işleri anlamında insanlarımıza kesinlikle şu sözü verdik. Tuşba, sadece kentin ve bölgenin değil, tüm Türkiye’nin en temiz ilçesi olacak dedik. Bu konuda arkadaşlarımızla birlikte geceli gündüzlü bir şekilde çalışıyoruz. Başta mahallelerimizdeki düzenli çöp toplanmasından tutun, sahil temizliğine kadar birçok alanda temizlik yapıyoruz. Bu konuda el atmadığımız bir yer kalmadı. Ama şunu da her zaman söylüyoruz. Sadece bizim temizlememizle olacak bir iş değil. Vatandaşımızın bu bilinçle kirletmemesi daha önemlidir. İnşallah 2016’da da bunu devam ettireceğiz. Tuşba Belediyesi’nin yapmış olduğu en önemli faaliyetlerinden bir tanesi kültürel ve sosyal faaliyetlerdir. Bölgemizde yoğun bir gençliğe sahibiz. Tuşba olarak yüzde 60-63 civarında bir gençliğe sahibiz. Bu gençliğe yönelik olarak istihdam yolları arayışlarındayız. Bunun için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile birlikte kurslar veriyoruz. Bu konuda çok fazla iş veremezsek de, bu kursun iş alanlarında gençlerimize faydalı olacağını düşünüyoruz. Yine belediye olarak ‘Bir lisan bir insan’ diyerek ilk olarak Kürtçe, ardından da Osmanlıca, Arapça, Farsça ve İngilizce kurslarımızla dil öğrenimini iyi bir seviyeye çıkarmak istiyoruz. Van’ımıza gelen tüm turistlerimizin Vanlılarla daha iyi iletişim sağlaması için tabiri caizse arı kovanı gibi çalışıyoruz” dedi.

Başkan Özgökçe, konuşmalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Editör: Wan Haber