Kayseri SMMMO ile TÜRMOB'un ortaklaşa düzenlediği 3. Türkiye Sektörel Muhasebe Uygulamaları Sempozyumu'nda konuşan TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, "Türk Ticaret Kanunu (TTK), yapılan değişiklikler sonrasında ana felsefesinden uzaklaştı" dedi.
TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, sağlık sektörünün ve muhasebe sisteminin bağımsız denetlemeden uzak kalmasının kendilerini üzdüğünü belirterek, "Geçtiğimiz dönem TBMM'den; gerçekten dünya ile bütünleşebileceğimiz, rekabet gücümüzü artırabileceğimiz ve dünya ekonomileri içinde iddia olmayı devam ettirebileceğimiz bir yasa geçti. TTK'nın ana felsefesi, söylediğim şeyleri içine alan düzenlemelerdi" diye konuştu.
TÜRMOB Genel Başkanı Sanlı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"6335 sayılı kanun yürürlüğe girmeden önce TÜRMOB olarak Türkiye'nin birçok ilinde TTK'yı tanıtma toplantıları gerçekleştirdik. Korktuğumuz başımıza geldi. 6335 sayılı yasada yapılan değişiklik ile birlikte TTK'nın ana felsefesinden uzaklaşacak değişiklikler de yapıldı. Türkiye'deki 800 bin firmanın denetlemesini ön gören bir firma vardı. Türkiye'de denetlenecek firma sayısı bin 500 civarında. TTK'nın öngörüsü ve ana felsefesi bin 500 firmanın denetlenmesi için miydi? Bu firmaların birçoğu zaten sermaye piyasasına kayıtlı firmalardı. Bunlar zaten denetleniyordu. Türkiye'de işletmelerin yüzde 99.2'si KOBİ'dir. TTK'nın geldiği nokta burasıdır. Bugün yapılacak uygulamada geldiğimiz nokta Mülga Türk Ticaret Kanunu'nun gerisine gitmiştir. Murakıplık sistemi yeniden gözden geçirilmiş olsaydı daha rahat olurdu. Sermaye kuruluşları denetleme dışında kalmıştır. Bağımsız denetleme konusunda Türk Ticaret Kanunu büyük bir darbe aldı."
(AÖ-GS-E)

18.01.2013 12:53:52 TSI

Editör: Wan Haber