Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Türklerin tarihi ile ilgili konferanslar devam ediyor.
Türk Tarihi Konferansları'nın üçüncüsünde Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halit Çal, 'Dünya Kültür Mirasını Türklerin Katkısı' başlığı altında Antalya Kültür Merkezi(AKM) Perge Salonu'nda konferans verdi. Türklerin tarihinden önemli başlıklar aktaran Prof. Dr. Halit Çal, tarih boyunca yabancı tarihçi ve gezginlerin Türkler hakkında yaptığı yorumları aktardı. Her milletin kendine özgü bir karakterle tanındığını vurgulayan Prof.Dr. Çal, "Nasıl ki ticaret Yahudilerin, zanaat Ermenilerin işidir deniyorsa Türkler de savaşçı bir millet olarak bilinir. Ancak bu günümüzde pek doğru bir karşılık bulmuyor. Her milletten sanatçı da tüccar da çıkar" dedi.
Türklerin uluslararası alanda kendilerine abartılı yakıştırmalar yaptığına dikkatleri çeken Prof. Dr. Çal, "Filenin sultanları, potanın perileri, on iki dev adam lakapları takıyoruz. Sanki dünya şampiyonu olmuşlar, olimpiyat derecesi almışlar gibi. Ama bakıyorsunuz dünya çapında hiçbir başarıları yok. Fatih Terim'e, İbrahim Tatlıses'e imparator diyoruz. Bu ünvanlar, bizdeki aşırı abartma alışkanlığından geliyor. Medyanın da gazıyla devam eden bu alışkanlığın hiçbir faydası yok. Bizi bir yere götürmez, abartıyla bir yere varılmaz" diye konuştu.
Türklerin, Osmanlı'nın çöküşüne kadar batıyı hep küçük gördüğünü vurgulayan Prof. Dr Halit Çal, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Avrupa'yı o kadar küçük görmüşüz ki bizi geçtiklerinin farkına varmamışız bile. Kendini büyük görme hastalığı bizi kör etmiş. Maalesef bugün de okuyan bir toplum değiliz. 5 bin yıllık tarihimizde en kötü dönemden geçiyoruz. Bozulma had safhada. Bir yandan batılılaşır, şehirleşirken, eski kültürün özelliklerini koruyamadık. Sıkıntı buradan doğuyor."
Prof. Dr. Çal, Türklerin anayurdu olarak bilinen Orta Asya'da, Orhun Abideleri'nin bulunduğu Ötüken'de katıldığı arkeolojik kazılar ve araştırmaları içeren bir sunum gerçekleştirdi. Türklerin kültürüne dair örnekler aktaran Prof.Dr. Çal, bu örneklerin bugün birçok kültürde rastlanan yansımalarını da aktardı.
(SK-Y)

14.01.2013 13:09:18 TSI

Editör: Wan Haber