Üç Türk ve iki İrlandalı'dan oluşan "Inchequin" isimli müzik grubu, İrlanda'nın Eurovision finaline katılma şansı yakaladı. Türkiye'nin katılmadığı yarışmada Türk notalarını, sesini ve hatta Türkçe şarkı sözlerini İrlandalı grup dünyaya duyuracak. Grup üyeleri, dünyanın bir çok ülkesinde yaşayan Türklerin desteği ile yarışmayı kazanacaklarına inanıyor.
Avrupa Yayın Birliği EBU tarafından 1956 yılından bu yana düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasının 58.'si bu sene Mayıs ayında İsveç'in Malmö kentinde gerçekleştirilecek. Türkiye, geçtiğimiz sene aldığı sürpriz bir kararla bu sene Eurovision'a katılmama kararı aldı. Ama Türkler, bu sene İrlanda'nın Dublin kentinde Malmö bileti için yarışacaklar. Üç Türk'den ve iki İrlandalı'dan oluşan "Inchequin" isimli müzik grubu, İrlanda'nın Eurovision finaline katılma şansı yakaladı.
Grubun bir araya gelme hikayesi isi bir hayli ilginç. İrlandalı müzisyenler Sinead Bradley ve Hugh O'Neill, 2009 yılında Türkiye'de yaşamaya karar verdiler ve Bodrum'un Gümüşlük beldesine yerleştiler. İrlandalı çift kısa zamanda bölgede yaşayan başka müzisyenlerle tanışıp beraber müzik yaparak, Türk folk müziği ile İrlanda folk müziğini birleştirdiler. Sinead ve Hugh, bu iki kültür arasında yarattıkları ilginç sentez ile çok geçmeden yerel olarak iyi tanınan bir ikili olmayı başardılar. Geçen yaz ise kemancı Ayda Tunçboyacı, trompet ve piyano sanatçısı Tevfik Kulak ve Selin Türkoğlu ile bir araya gelerek bir grup oluşturdular.
Sinead ve Hugh, "Son Kez" isimli bestelerini Türkçe ve İngilizce ortak sözlerle yazıp söylemeye karar verdiler. Daha sonra şarkıyı İstanbul'da Ayda, Selin ve Tevfik ile birlikte kaydettiler. Tevfik Kulak'ın yaptığı başarılı aranjmanla eserin son hali ortaya çıktı. Parçanın müzik videosu çekildikten sonra da Eurovision Şarkı Yarışması'na katılma fikri doğdu.
İstanbul'u ziyaret eden grubun İrlandalı üyelerinden Hugh O'Neill Bodrum'da yaşadığını anlatarak, "Gümüşlükte yaşadık. Daha sonra buradaki gruptaki arkadaşlara tanıştık. Bir araya gelip şarkılar söylemeye başladık. Bodrum'da İstanbul'da bir çok yerde çaldık. Hatta 11 şarkılık bir albüm yaptık. Bir film müziği yaptık ve ardından bir şarkı daha besteledik ve bununla Eurovizyon'a katılmayı düşündük. Şimdi son 5 şarkı arasına kaldık. Şarkının bir bölümü de Türkçe. Umarım başarılı oluruz" dedi.
Grubun diğer bir üyesi Tevfik Kulak ise grubun bir araya gelme öyküsünü şöyle anlattı:
"İki arkadaş gümüşlükte yaşıyorlar biz de her yaz orada tatil yaparız. Bu yaz da ciddi müzik yapmaya çalmaya başlamıştık. Daha sonra bir film ortaya çıktı. Filme bazı müzikler yapmaya başladık. Son kez yağmur yağacak şarkısı gümüşlükte ortaya çıktı. Bunu aranje ettik. Güzel bir şey ortaya çıktı. Yurt dışında on milyon Türk yaşadığını düşünürsek oradan bir hayli oy geleceğini düşünüyoruz".
Yurt dışında yaşayan Türklerin kendilerine oy vereceklerine inandığını belirten Selin Türkoğlu ise "Çeşitli ülkelerde 10 milyon Türk var. Türkiye Eurovizyon'da yok. Bence milyon Türk de İrlanda için oy kullanacaktır" ifadelerini kullandı.
Şarkının İrlanda için büyük bir şans olduğuna dikkat çeken O'Neill, "Çünkü yurt dışında yaşayan çok sayıda Türk var. Onların oy verdiğini düşünürsek kazanma şansımız artar. Biliyoruz ki Türkiye'deki bir çok insan arkamızda" şeklinde konuştu.
(ÖFA-ÖK-Y)

10.02.2013 16:09:30 TSI

Editör: Wan Haber