AK Parti-MHP uzlaşmasıyla Meclis’e sunulması beklenen Anayasa değişikliğine yönelik tartışmalar sürüyor. Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, teklife yönelik “gizli anlaşma” eleştirisi yaptı. Daha metin çıkmadan AK Partili milletvekillerinin imza atmasını, “irade teslimi” olarak yorumlayan Beştaş, “Bu Türkiye açısından büyük bir ayıptır, utançtır, aynı zamanda suçtur. Anayasa değişiklikleri gizli oyla yapılır” dedi.

‘TÜRKİYE’Yİ KAYYIMLA YÖNETME HAZIRLIĞI’

Anayasa değişikliği konusunda uzlaştığı açıklanan AK Parti ve MHP’yi “3. Milliyetçi Cephe” olarak adlandıran Beştaş, “Türkiye’yi kayyımla yönetme hazırlığı yürütüldüğünü” söyledi. Her gün atanan yeni kayyımlara dikkat çeken Beştaş, “Şu an Türkiye’ye en büyük ve tek kayyum atama hazırlığıdır bu. İster ‘Cumhurbaşkanlığı’, ister ‘Başkanlık’ denilsin Türkiye’nin tek bir kişiye teslim edilmesi anlamına geliyor” dedi. ‘Yedek milletvekiliğini’ de ‘olası fireler durumunda kayyım ikamesi” olarak yorumlayan Beştaş, “Bu milletvekillerine ‘ayağınızı denk alın’ tehdididir” dedi.

TUTUKLU VEKİLLER VARKEN MEŞRU OLMAZ

10 milletvekilli tutuklu iken Anayasa değişikliği yapılamayacağını söyleyen Beştaş, “Eğer eş başkanlar ve milletvekillerimiz bu anayasa değişikliği ve referandum döneminde Meclis’te olmayacaklarsa o anayasa değişikliği meşru olamaz” şeklinde konuştu.

AÇIK OY YARGIYA TAŞINACAK

Başbakan ve AK Parti yetkililerinin “fire olmayacak”, “blok oy kullanılacak” yönünde açıklamaların suç olduğunu söyleyen Beştaş, “Bağımsız bir yargı sürecinde, bugün olmasa da bunun hesabını yarın vereceksiniz. Biz HDP olarak Anayasa’nın gizli oyla ilgili 170’inci maddesine aykırı her türlü söylem, işlem ve uygulamalarla birlikte tüm mekanizmalara başvuracağımızı şimdiden ilan ediyoruz” dedi. (DUVAR)

Editör: Wan Haber