Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yavuz, Türkiye'nin Sudan'da toprak kiralamasının tarım adına çok sevindirici bir gelişme olduğunu bildirdi. Yavuz, Balıkesir ziyareti sırasında Bakan Mehdi Eker'e BTO olarak Afrika'da toprak kiralama talebinde bulunduklarını hatırlattı.
BTO Başkanı Mahmut Yavuz, Türkiye'de tarım ve hayvancılığın yerlerde süründüğünü, yurt dışından et ve hayvan ithalatının iç piyasayı çok olumsuz etkilediğini söyledi. Yavuz, Balıkesir'in Türkiye'yi doyuran il sloganıyla tarım ve hayvancılıkta söz sahibi bir bölge olduğu halde ciddi sıkıntı yaşandığını kaydetti. Mahmut Yavuz, "Tarım ve hayvancılık maalesef yerlerde sürünüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanı Sayın Mehdi Eker Balıkesir'e geldiğinde kendisinden bizim Oda olarak bir talebimiz oldu; Afrika'dan toprak kiralanmasını önerdik. Şimdi Türkiye Sudan'dan 99 yıllığına toprak kiraladı. Buna çok sevindik. Hayvancılıkta hammadde fiyatları altın fiyatlarını geçti. Gerçek anlamda bir tarım politikası lazım. Suni teneffüslerde olmaz bu işler, kalıcı politikaların olması gerekir. Benim şahsi düşüncem. Yıllardır GAP projesi var ülkede, bu bile daha tam olarak oturmadı. GAP'a ne oldu? Arazilerimizi iyi kullanamıyoruz. Bir yerlerde bir arıza var, onu iyi tespit etmek lazım. Balıkesir'de bir zamanlar tohum üretme yerlerimiz vardı, ne oldu buralara? Biz mi kapattık? KOSGEB ve Güney Marmara Kalkınma Ajansında desteklemelerle ilgili prosedürler çok fazla, elbette proje bazlı teşvikler olduğu için böyle ama prosedürler uzun. Proje hazırlama konusunda Balıkesir'de ciddi eleman sıkıntısı var" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTE KENDİ İÇİNDE DEVLET"
BTO Başkanı Mahmut Yavuz, üniversitenin uzun yıllardan beri şehirde iş dünyası ile ikili koordinasyon halinde olamadığını, şehrin sosyo-ekonomik ve sanayi bakamından gelişiminde üzerine düşen rolü bir türlü üstlenemediğini söyledi. "Balıkesir Üniversitesi kendi içinde bir devlet gibi" diyen Mahmut Yavuz, hiçbir zaman üniversite-sanayi işbirliğinin yapılamadığını, ancak son dönemde yeni rektör ile beraber üniversitede bir hareketin başladığını bildirdi. Balıkesir'in Organize Sanayi Bölgesini yeterince bilmediğini de kaydeden Mahmut Yavuz, Balıkesir'deki iş alanının genellikle hizmet sektöründen oluştuğunu, en önemli sorunun da 'mesleksizlik' olduğunu söyledi. Kendisinden örnek veren BTO Başkanı Mahmut Yavuz, "Ben sigortacıyım, eleman bulamıyorum. Kendimiz yetiştirirsek oluyor. Halbuki üniversitenin ilgili bölümünden bu işin tahsilini yapmış nitelikli elemanlar yetiştirilip istihdam edilebilir" diye konuştu.

EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ İNŞAAT
BTO Başkanı Mahmut Yavuz, ülke ekonomisinin lokomotifinin inşat sektörü olduğunu söyledi. "Çünkü inşaat tüm sektörleri ilgilendiriyor" diyen Yavuz, son dönemde oldukça artan ev alım/satımlarıyla ilgili endişesini de dile getirdi. BTO Başkanı Mahmut Yavuz, "İnşallah bir emlak balonu patlamaz (morgıç kredi sistemi gibi). Çünkü, gerek Balıkesir'de gerekse ülke genelinde konut fiyatları çok pahalı" dedi.
Bu sırada söz alan BTO yönetim kurulu üyesi İsmail Sarsılmaz sektörün içinde yer alan birisi olarak konutların son derece pahalı olduğuna katıldığını belirtti. Öte yandan, inşaat sektörünün işsizliğe çok büyük faydasının olduğunu vurgulayan Sarsılmaz, Balıkesir'deki konut fiyatlarının çok yüksek olmasının Balıkesir'de konut için arazi sıkıntısının had safhada olmasından kaynaklandığını söyledi. Aynı zamanda CHP'den Belediye Meclis Üyesi olan inşaatçı İsmail Sarsılmaz, Balıkesir'deki imar planlarının çok yetersiz olduğunu, 1. derece deprem bölgesinde olan Balıkesir'de binaların yüzde 20'sinin dayanıklı olduğunu, yüzde 80'inin ise yeniden yapılması gerektiğini, ancak bu konuda Kentsel Dönüşüm ile ilgili kanun da çıkmasına rağmen hiçbir çalışmanın olmadığını kaydetti. Sarsılmaz, TOKİ'nin Balıkesir'de son derece başarısız bir örnek sergilediğini de sözlerine ekledi.

BALIKESİR'E SERBEST BÖLGE
BTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yavuz, Balıkesir'in Organize Sanayi Bölgesinden başka mutlaka Serbest bölge'ye kavuşması gerektiğinin altını çizdi. Yavuz, "Eğer tekrar seçilir ve göreve gelirsek en büyük çalışmalarımızdan biri Balıkesir'i Serbest Bölge yapmak olacak. Serbest bölge olmadan 10 milyar dolar ihracat hedefi hayal, ütopik olur. Serbest Bölge uzun bir süreç, ama başarılabilir" dedi. Yavuz, Ankara'nın elindeki yetkiyi bırakmak istemediğini, bu sistemin mutlaka değişmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Balıkesir'in hükumette bir Bakan'a sahip olmamasının en büyük eksiklerinden olduğunu belirten Mahmut Yavuz, Kırsal Kalkınmada il geneli için verilen desteklemenin 180 milyon TL (100 milyon dolar) olduğunu, bu rakamın Balıkesir ili için ciddi rakam olmadığını, bir Diyarbakır'da bunun en az 3 katı rakamların ayrıldığını ileri sürdü.
Bu arada, pazartesi akşamı BTO Meclis Toplantısı yapılacağı, toplantıda üyelere teşekkür plaketi verileceği bildirildi.
(YU)

10.02.2013 16:11:08 TSI

Editör: Wan Haber