Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü nezdindeki statüsünün tespit ve tescil edildiğini belirterek, bu konudaki kararın en üst düzeyde Devlet Başkanları seviyesinde alındığını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü Diyalog Ortaklığı hakkındaki bir soruya cevap verdiği belirtildi. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün cevabı şöyle:
"Türkiye, Sayın Bakanımızın Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri'ni muhatap 23 Mart 2011 tarihli mektubuyla anılan Örgüt nezdinde Diyalog Ortağı Statüsü kazanmak üzere başvuruda bulunmuştur. Bakanlığımızca yapılan 7 Haziran 2012 tarihli açıklamada da belirtildiği üzere, başvurumuz, 6-7 Haziran 2012 tarihlerinde Pekin'de düzenlenen ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi'nde oybirliğiyle kabul edilmiştir. Zirve Bildirisi'nde de Türkiye'nin Diyalog Ortağı olarak ŞİÖ ile işbirliğine dahil olmasının memnuniyetle karşılandığı belirtilmiştir. Dolayısıyla, ülkemizin anılan örgüt nezdindeki statüsü çok açık olarak tespit ve tescil edilmiştir. Bu konudaki karar en üst düzeyde Devlet Başkanları seviyesinde alınmıştır.
Öte yandan, ülkemizin ŞİÖ ile ilişkisi AB veya NATO ile ilişkilerimize alternatif olmadığı gibi, bu örgütlerle mevcut ilişkilerimiz ŞİÖ ile işbirliğimiz önünde engel değildir. Nitekim, AB 2012 yılında ŞİÖ ile ilişkilerini geliştirme kararı almış, Orta Asya Özel Temsilcisi'nin görev yönergesinde de bu hususa vurgu yapmıştır. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de bu bağlamda bir soruya verdiği cevapta, bu konuyla ilgili olarak hiç bir çelişki görmediğini belirtmiştir."
(PS-ÖK-Y)

05.02.2013 13:19:58 TSI

Editör: Wan Haber