Akdeniz Üniversitesi'nde 21 Ocak 2012 günü gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk yüz naklinin kahramanı Uğur Acar, naklin yıldönümünü operasyonu yapan ekip ve Rektör Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe ile birlikte kutladı. Yıldönümü için hazırlanan üzerinde büyükçe bir uğur böceğinin bulunduğu pastanın kesildiği törende Uğur Acar'a bir takım elbise hediye edildi. Uğur Acar, siyah bir ceket ve beyaz gömlekle geldiği basın toplantısının ikinci bölümüne Rektör Kurtcephe tarafından hediye edilen gri takım elbise kravatla devam etti.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe, Prof.Dr. Ömer Özkan ve operasyon ekibi, Organ Nakli Merkezi Kurucusu Tuncer Karpuzoğlu'nun da hazır bulunduğu kutlamada, Rektör Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, nakil sürecini anlattı. Kurtcephe, bu süre zarfında bilim liginde süper lig oyuncusu haline geldiklerini belirterek şöyle konuştu: "Zirveye çıktık sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle. Zirveye çıktıktan sonra işimiz daha da zorlaştı, oraya çıkmanın güçlüğünü bu kurum yaşadı ama zirvede kalmanın zorluğunu geride bıraktığımız bir yıl içinde elde ettiğimiz başarılarla pekiştirdik. Bu süre zarfında Uğur Acar'ın hayatı değişti karşınıza gencecik 20 yaşında yakışıklı bir delikanlı olarak çıkıyor, bundan sonraki hayatında da yeni güzelliklere yelken açıyor. Bugün yeni yüzünü kullanmaya başlayışının üzerinden geçen bir yılı aşkın süre münasebetiyle iki doğum günü kutlamamız lazım dedik biri dünyaya geldiği gün, diğeri yeni yüzüyle yaşamaya başladığı gün."

BÖBREK NAKLİ OLAN HASTALAR GİBİ DİKKAT ETMESİ LAZIM
Rektör Kurtcephe'den sonra söz alan ve operasyonu gerçekleştiren Prof.Dr. Ömer Özkan da, Uğur'un sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Gayet mutlu olduklarını ve yaklaşık 1,5 yıl önce ilk çift kol naklinin yıldönümünü kutladıklarını hatırlatan Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:"Şimdi Uğur'un yıldönümü kutluyoruz. Bundan sonraki hastalarımızı hayata kazandırırsak çok mutlu olacağız, inşallah iyi haberlerde buluşuruz hep"
Uğur Acar'ın naklinde 1 yılın geride kaldığını söyleyen ve riskin büyük bölümünün atlatıldığını açıklayan Prof.Dr. Ömer Özkan, ancak herşeyin bitmediğinin altını çizdi. Bir yılın ardından çok rahat olduklarını ancak bunun her şeyin yolunda gideceğinin yüzde yüz göstergesi olmayacağını söyleyen Özkan, sözlerine şöyle devam etti: "Bir ay sonra ne olacağını bilemeyiz ama çok daha rahatız. Yüz oturmaya devam ediyor sinirler şu an yüzde 90-95 oranında çalışıyor, bu oran motor dediğimiz mimik hareketlerinde yüzde 60-65'tir. Bunlar yüzde 80'i bulduğunda çok mutlu olacağız, bu ona fazlasıyla yetecektir. Hareketleri çok iyi, 5 yıl boyunca yüz daha da oturacak."

UĞUR'UN YÜZÜNDE DEĞİŞİKLİK HENÜZ TAMAMLANMADI
Organ nakli için riskin hiçbir zaman bitti denemeyeceğini ancak bir yıl sonunda riskin büyük ölçüde azaldığını söyleyen Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bildiğimiz en uzun süreli kompozit doku nakli 13 yıllık ve bu hastanın en ufak bir problemi olmadan hayatını devam ettirdiğini biliyoruz. Bir yıl sonunda problem çıkan yok, ama bunda hastanın uyumu psikiyatri desteği, kendi uyumu çok önemli. Hayatı değişti ama değiştiği sürece kendine çok dikkat edecek, böbrek nakli olmuş hasta kadar kendine dikkat edecek, bu son hali değil, 5 yıl boyunca siz daha iyi göreceksiniz dudaklar çekiliyor ama yüzün 22 kası var bunların hepsi çalışacak bu da 5 yılı bulabilir."
Yüz naklinin sonlandırılmadığının altını çizen Prof.Dr. Ömer Özkan, yeni yüz nakillerinin olabileceğini son dört ay içinde iki tane daha yüz nakli yapma imkanları olduğunu ancak bunlardan birinin coğrafi diğerinin tıbbi sebeplerle yapılamadığını ifade etti. Özkan, yüz naklinde bu hızın yeterli olduğunu Türkiye'de 1 yılda dört yüz naklinin yapıldığını ama uygun doner ve doku olması halinde yeni yüz nakillerine hazır olduklarını kaydetti.
Uğur'un psikolojik durumunu takip ettiklerini ancak Turan ve Uğur gibi iki hastaları olmasının kendilerini şanslı kıldığını söyleyen Prof.Dr. Ömer Özkan, ikisinin de birbirine çok iyi destek olduklarını tıbbi bir müdahalede bulunmalarına gerek kalmadığını söyledi. Özkan, ilk olmanın zorlukları olduğunu belirterek "Ona büyük bir yük getiriyor ama çok uyumlu bir şekilde devam ettiğini söyleyebiliriz."

UĞUR BÖCEKLİ NAZAR BONCUKLU PASTA
Konuşmasında önce operasyonu gerçekleştiren ekibe ve kendisini üniversitede işe alan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe'ye teşekkür eden Uğur Acar, herkesi organ bağışına davet etti. Acar, "bütün Türkiye'ye sesleniyorum, bugün biz, yarın siz" dedi.
Yüz naklinden sonra hayatında bir yıl içinde büyük değişiklikler yaşadığını anlatan Uğur Acar, şöyle konuştu: "Topluma daha iyi karıştım daha fazla önemli kişilerle tanıştım, hayatım değişti, hani var ya bir insanın tam isyan edeceği zaman olur ya, son anda bir şeyler olunca böyle bir anı yaşadım bunun üzerinden bir yıl geçti çok mutluyum, benden daha mutlu kimse yoktur umarım şu an. Bundan sonraki beklentim yok hayatı akışına bırakacağım, reklam teklifleri var şu anda tedavi sürecim devam ettiği için ilgilenmiyorum. Önce sağlık sonra iş" Acar, evlilikle ilgili bir soruya ise şimdilik düşünmediği cevabını verdi.
Konuşmaların ardından Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe tarafından Uğur'a bir takım elbise hediye edildi. Her delikanlı gibi Uğur'un giyinmeyi çok sevdiğini anlatan Kurtcephe, şunları söyledi: "kendisine yakışıyor, onu bu zevkine hitap edecek bir armağan aldık, takım elbise, umarım beğenir hep siyahı tercih ediyordu bu sefer farklı bir renk olsun giysin üzerinde bir görelim yakışıyor mu."
Teşekkür eder Uğur Acar da, birkaç dakika içinde takım elbisesi ile basın mensuplarının karşısına yeniden çıktı ve üzerinde büyükçe bir uğur böceği ile dört tane gül, iki nazar boncuğu bulunduğu görüldü. Uğur, "yeni yüzün uğur getirsin" yazılı pastayı Rektör Kurtcephe ile birlikte kesti.
(CE-HO-Y)

29.01.2013 16:36:30 TSI

Editör: Wan Haber