Antalya Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Türkiye'nin ikinci simülasyon eğitim merkezinde, 112 Acil Servis ile hastanelerin acil servislerinde görev alan personele uygulamalı eğitim veriliyor.
Antalya, Akdeniz Sanayi Sitesi esnafının yardımlarıyla yapımı tamamlanan Acil Sağlık Hizmetleri Antalya Bölge Eğitim Merkezi'nin tanıtımı yapıldı. Merkezde en büyük ilgiyi ise Bölge Eğitim Araştırma ve Simülasyon Eğitim Merkezi çekti.
Simülasyon merkezinde incelemelerde bulunan Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, merkezdeki eğitimlerle 112 ve hastane acil servislerinde görevli doktordan hemşireye tüm sağlık personelinin acil vaka anında hata payını sıfıra indirmeyi ve kaliteli bir hizmet vermeyi amaçladıklarını kaydetti. Merkezdeki eğitimler hakkında bilgi veren Bilgin, "Verilen eğitim; çocuk ileri yaşam desteği, erişkin ileri yaşam desteği, travma resüsitasyon, temel modül, ambulans sürüş teknikleri konularını içeriyor. Dün itibarıyla bölgede 220 ATT ve paramedik başladı. Tabii ki okulu bitirdikten sonra personeli hemen hasta üzerinde vakaya çıkarmıyoruz. Önce eğitim veriyoruz. Bu eğitimleri tek tek vererek hata yapma risklerini en aza indirdikten sonra onları vakaya çıkarıyoruz. Eğitimler cansız mankenler üzerinde veriliyor. Bu manken gerçek bir vakadan farksızdır. Her yapılan hata bilgisayarda da hata olarak görüldüğü için tekrar tekrar yaparak bu hatalar en aza indirilmeye çalışılıyor. Burada amacımız kaliteyi artırmak" diye konuştu.

"HASTANE ÖNCESİ ACİL VAKALARA YÖNELİK BİR MERKEZ"
İstanbul'daki Simülasyon Eğitim Merkezi'nin klinik, yoğun bakım servisi gibi alanları içerdiğini belirten Bilgin, "Antalya'daki merkez, hastane öncesi acil vakalara yönelik olduğu için bu anlamda tektir. Merkezde 1 personele 34 hafta, ayda 1214 kişiye eğitim verilebiliyor. Dönüşümlü olarak acil serviste bulunan doktor, hemşire, paramedik, ATT'lere de eğitim verilebiliyor" dedi.
Bilgin Antalya'daki eğitimler tamamlandıktan sonra Isparta ve Burdur illerindeki personelin de bu eğitimlerden geçeceğini sözlerine ekledi.
Açıklama sonrası, simülatör eğitimi merkezinde 112 sağlık personelinin astım krizi geçiren bir kadın hastaya müdahalesi canlandırıldı. Simülasyon Eğitim Programı Sorumlusu Uzman Dr. Ulufer Sivrikaya, personele verdiği komutlarla yapılması gerekenleri anlattı. Eğitim sırasında mizansen gereği bir hasta yakını da odaya girip ekiplere zorluk çıkardı.
Similasyon Eğitim Programı Sorumlusu Uzman Dr. Ulufer Sivrikaya, sağlık personelinin cansız manken üzerinde gerçek bir hastaya yapılan müdahaleden farksız bir eğitim aldıklarını ifade ederek, "O an eğitimde bulunan hemşire ya da doktor yanlış bir müdahale yaparsa bunu tekrarlayabiliyor. Yapılan bir yanlış bilgisayarda hata olarak görünüyor. Personelimiz zaten bu müdahale şekillerini biliyor ama daha kısa sürede minimum hata ile çalışmayı hedefliyoruz. Bir nevi tecrübe kazanıyorlar. Bu eğitimi tamamlayanlar katılım sertifikası alıyor" dedi.
(İA-SK-GS-Y)

16.01.2013 15:37:11 TSI

Editör: Wan Haber