Van TSO binasında düzenlenen buluşmaya Türkiye’nin farklı illerinden kadın girişimcilerin yanı sıra Urumiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Fatma Ghanbarpur da katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Semra Odabaşı, “Yüzümüzü güneşe döndük, gölgemizi geride bıraktık” sloganıyla hareket ettiklerini belirterek, kurulun çalışmaları, stratejik hedefleri, vizyonu, misyonu ve çalışma grupları hakkında bilgiler verdi.

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, “Böylesi nitelikli bir toplantının ev sahipliğini yaptığımız için çok mutluyuz. Van TSO Türkiye’nin en genç odalarından bir tanesidir. Ticaretin çok geç örgütlendiği bir kenttir ilimiz. Bu önemli toplantının ilimizde gerçekleşmesi gerçekten önemsenecek ve bir o kadarda katkı sağlayacak bir organizasyondur. Van’ın Türkiye nezdindeki diğer illere göre farkındalığını yüceltmemiz gerekir. Buna vesile oldukları içinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve yönetimine göstermiş oldukları hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“12 BİN ÜYEYİ 12 MESLEK GRUBU OLARAK TEMSİL ETMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın binlerce üyesi olduğunu kaydeden Takva, “Aktif olan 12 bin üyemiz var. 12 bin üyeyi 12 meslek grubu olarak temsil etmeye çalışıyoruz. 35 meclis üyesi ile faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Birde 9 kişilik yönetim kurulumuz var. Maalesef meclisimizde ve yönetim kurulumumuzda bir kadın girişimci bu dönem yok. Umuyorum ki bir yıl sonra muhtemel olan oda organ seçimlerinde hem meclisimizde hem de yönetim kurulumumuzda kadınlar çok aktif rol alırlar. Bu eksikliğimizi Van Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimci Kurulu üyelerince gidermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

6-260.jpg

“145 ÜLKE ARASINDA TÜRKİYE 130’NCU SIRADA”

Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık yarısını kadınların oluşturduğuna işaret eden Takva, “Türkiye’de bu oran yüzde 49,8, Van’da ise yüzde 48,8’dir. Türkiye kadın istihdam oranı en fazla kadın istihdamı Edirne yüzde 33, en az Şırnak yüzde 6,5, Van ise yüzde 10,2. Kadın esnaf sayısı yoğunluğu bakımından en yüksek Bilecik yüzde 27,3, en düşük ise Siirt yüzde 5,4, Van ise yüzde 7,8. Kadın erkek eşitliğini en iyi sağlayan ülkeler listesinin ilk üç sırasında İzlanda, Norveç ve Finlandiya var. Suriye, Pakistan ve Yemen’in listenin sonunda yer aldığı sıralamada Türkiye 145 ülke arasında 130’ncu sırada yer alıyor. Yine ülkemizde belediye başkanlarının yüzde biri, rektörlerin yüzde 6'sı, girişimcilerin yüzde 6'sı, esnafın yüzde 9'u, CEO'ların yüzde 12'si milletvekillerinin yüzde 14'ü, istihdama dahil olanların yüzde 26'sı, akademisyenlerin yüzde 36'sı kadınlardan oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından panele geçildi. Moderatörlüğünü TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Merih Eskin’in yaptığı panele TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Aysel Öztelek, TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Cevahir Asuman Yazmacı ve Şule Yüksel Şeker konuşmacı olarak katıldı. Sırayla söz alan panelistler, öz geçmişleri hakkında kısa bilgilendirmede bulunurken, farklı işlerden ve farklı aşamalardan nasıl geçerek Türkiye’nin önemli iş kadınları arasına girdiklerini anlattılar.

Panel, proje yarışmasında birinci olanlara ödüllerin verilmesi ile son buldu.

Editör: Wan Haber