Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Gaziemir Belediyesi'nin işbirliğiyle bölgede 309 yıl önce 37 dönüm arazi üzerinde kurulan bir botanik bahçesinin izi bulundu.
Gaziemir'de, 309 yıl önce İngiliz Konsolos William Sherard tarafından kurulan ve 12 bin bitki koleksiyonu yapılan botanik bahçesinin izleri bulundu. Botanik biliminin babası kabul edilen Tournefort'un öğrencisi olan Sherard'ın evinin önündeki 37 dönümlük arazide kurduğu botanik bahçesinin yeri, Garden History isimli kitap ve bir krokinin yardımıyla belirlendi.

KOLEKSİYONUNU BAĞIŞLAMIŞ
Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden Dr. Hasan Yıldırım, Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol ile Dr. Ademi Fahri Pirhan, Türkiye'nin en eski botanik bahçesi unvanını kazanacak arazi ve çevresinde geniş çaplı araştırma yapacaklarını söyledi. Halen zeytin ve çam ağaçları bulunan botanik bahçesi üzerinde yapılaşma olmamasının büyük şans olduğunu dile getiren akademisyenler, "Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Sherard bu bölgede 12 bin bitkinin koleksiyonunu yapmış. Daha sonra koleksiyonu ve kitaplarını Oxford Üniversitesi'ne bağışlamış" diye konuştu.

HER TÜR DESTEĞİ VERECEĞİZ
Botanik bahçesi ve çevresi ile yamaçlardaki ormanlık alanda o dönemden kalma tohum ve bitkileri araştıracaklarını söyleyen öğretim görevlileri, şunları dile getirdi: "Yapılacak araştırmayla 300 yıl önce İzmir ve Gaziemir'de hangi bitkilerin bulunduğunu öğrenmiş olacağız. Yeni ya da az bilinen türleri bulabileceğiz. Avrupalı botanikçilerin de bu bölgeye yoğun ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz."
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol da, "Hepimizi heyecanlandıran bu konuyla ilgili yapılacak çalışmalar ile araştırmalara her belediye olarak her türlü desteği vereceğiz" dedi.

BOTANİK BİLİMİ NEDİR?
Bitkileri konu alan, onları türlerine göre belirli bir düzenle inceleyen, nitelik ve özelliklerini esas tutarak sınıflandıran bilim kolu "botanik" diye isimlendirilir. Yeryüzünde yaklaşık 1 milyona yakın bitki bulunduğu için botanik çok geniş kapsamlı bir bilimdir. Botanik konusunda en eski çalışmaları yapan kimse, eski Yunan bilgini Aristoteles'in öğrencisi Teophrastos'tur (M. Ö.380-327). Fransız botanikçi J. P. Tournefort (1656-1708 ), sınıflandırma işini daha ayrıntılı ve bilimsel bir düzende geliştirmiştir. Botanik bilimi emekleme, acemi adımlarla yürüme dönemlerini geride bırakmıştır. Modern laboratuvar çalışmaları, modern teknik, bilimsel imkanlar, botaniğin bugünkü durumuna ulaşmasını sağlamıştır.
(EA-HO-Y)

10.12.2012 13:40:57 TSI

Editör: Wan Haber