Şahinbey Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Gümrük Hanı Yaşayan Müze ve Türkiye'nin en büyük camisinin temel atma töreni, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla 8 Aralık 2012 Cumartesi günü gerçekleştirilecek.
Açılışlarla ilgili bilgi veren Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, "Tarihi Gümrük Hanımız 1800'lü yıllarda yapılmış, uzun süre han ve konaklama yeri olarak hizmet etmiş ve daha sonra Gümrük Müdürlüğü tarafından kullanıldığı için Gümrük Hanı olarak anılmaktadır. Bu hanımız geçtiğimiz yıla kadar kaderine terk edilmiş, çatılarında ve duvarlarında çökmeler olmuş durumdaydı. Burası vakıflara ait bir mülk. Biz burayı Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden kiraladık ve restorasyonu da Şahinbey Belediyemizce 9 ay gibi kısa sürede tamamladık. Restorasyonu ve tefrişatı için 1 milyon 803 bin TL harcadık. Bu yıl içinde kullanıma açtık. Biz burayı özellikle Gaziantep'te sanatçılarımızın sanatlarını icra ettiği, yemenisinden tutun bakırcısı, sedefçisi, ahşap işleri, teşbihçi gibi benzer meslek ustalarını buraya koymak üzere burayı yaşayan müzeye dönüştürdük. Ustalar burada hem sanatlarını icra ediyorlar hem de misafirlere, müşterilere satışlarını yapıyorlar. Burası bir vakıf olduğu için Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin'in katılımıyla önümüzdeki cumartesi günü resmi açılışını yapacağız. Bu hem tarihi dokumuzun tekrar hayata dönmesi, sağlam kalması ve işlev görmesi açısından önemli hem de sanatçılarımızın sanatlarını icra etmesi ve şehrimizin tanıtımı noktasında büyük bir katkı sağlayacağı açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Gümrük Hanı'nın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Başkan Tahmazoğlu, ayrıca Türkiye'nin en büyük camisi olacak olan Akkent Camii'nin temelinin de aynı gün atılacağını belirterek, "Bundan 2 ay once Kahramanmaraş ilimizde yine Başbakanımızın bir ziyareti esnasında yapılan Abdülhamit Han Camii'ni gezerken Sayın Başbakanımızla aramızda bir diyalog oldu. Gaziantep'imize de büyük bir cami yapılması konusunda bize talimat verdi. O andan sonra çalışmaya başladık. Büyük bir yer bulmak için araştırma yaptık. Akkent Mahallemizde 100 bin metrekare parkımızın içinde bizim cami alanımız vardı. Bir iş adamımıza söyledik, bu bölgede böyle bir cami yaptırmayı düşünüyoruz diye. Sağolsun o da destek vereceğini söyledi. Şimdi camimizin temelini atacağız. Camimizin inşaat alanı 4 bin 745 metrekare oturum alanı olacak. Yani bu büyüklükte daha cami yok. Kocatepe Camii, Sultanahmet Camii ve Adana'daki Merkez Sabancı Camii'nden daha büyük olacak. Yine varakları ve avlusu ile 10 bin metrekare alanı olacak. Gaziantep'imizde böyle bir camiye ihtiyaç vardı. İnşallah cumartesi günü buranın saat 12.00'de temelini atacağız. En kısa sürede tamamlanması için biz de Şahinbey Belediyesi olarak elimizden gelen desteği vereceğiz. Böylelikle Gaziantep'e de Türkiye'nin en büyük camisini kazandırmak inşallah nasip olacak. Ben şimdiden camimizin Gaziantep'imize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
(HD-CC-Y)

05.12.2012 15:49:40 TSI

Editör: Wan Haber