İngiltere'de ünlü yarışlarda önemli dereceler yapmış olan Native Khan isimli safkan İngiliz atının sahibi Kocaelili işadamı Vefa İbrahim Aracı, atını damızlığa ayırarak Türkiye'den soylu atların ihraç edilmesine öncülük edecek.
Türkiye'de soylu at yetiştirerek yurtdışına ihracat yapmayı planlayan Koruma Tarım'ın sahibi Vefa İbrahim Aracı, yurtdışındaki yarışlarda önemli başarılar elde eden Native Khan adlı safkan İngiliz atını damızlık olarak kullanmak üzere İzmit'e getirdi. 5 yıl önce yarış atlarıyla ilgilenmeye başlayan ve İzmit Akmeşe'de 300 dönümlük bir arazi üzerine Vefa Harası'nı kuran Vefa İbrahim Aracı, Türkiye'den yurt dışına yarış atı ihracatı yapabilmek için önemli bir adım attı. Aracı, 2 yaşındayken İngiltere'den aldığı safkan İngiliz atını 3 yıl koşturduktan sonra Akmeşe'deki harasına getirerek damızlık olarak kullanmaya karar verdi.
Soylu bir at olan Native Khan, 2 yaşından 5 yaşına kadar İngiltere, Fransa ve İrlanda'da çok sayıda yarışa katıldı ve önemli başarılar elde etti. 1.68 santimetre boyunda olan ve 540 kilogramağırlığındaki Native Khan, ilk olarak 2010 yılında 200 bin paunt yaklaşık 500 bin liraya satın alındı. İlk koşusunu İngiltere'de gerçekleştiren Native Khan, bu koşuda birinci olunca değeri 5 milyon liraya çıktı. Canlı tay doğması şartıyla 5 bin liraya damızlık olarak kullanılacak Native Khan ile atını çiftleştirmek isteyenlerin Türkiye Jokey Kulübü aracılığıyla 11 Ocak'a kadar başvuruda bulunması gerekiyor. Native Khan, günde 3 at olmak üzere damızlık döneminde 80 kısrak ile çiftleştirilmesi öngörülüyor.
Vefa Harası'nda at yetiştiricilerine tanıtılan Native Khan ve gelecek planlarıyla ilgili konuşan İbrahim Aracı, "İnşallah İngiltere'den yeni aldığımız kısraklar geliyor. Bir tanesinin karnında son 20 yılın en önemli yarış atının tayı var. Artık Türk soy kütüğüne kayıtlı atları, nasıl ki bir yatırım yaparken yurtdışından ekipman getirip burada geliştirip ihracat yapıyoruz bunu da öyle düşünün. BU atların bir çoğu Türkiye'den gitme atlar. İngilizler bile bunlara Türk atı diyorlar. Ama biz maalesef Türk soy kütügğünden gelen atlarımızı ihraç edemiyoruz. Artık Türkiye birçok konuda ihracat yapan bir ülke. Artık Türkiye Cumhuriye'ti de kaliteli kat yetiştiren ihraç eden bir ülke olmasını istiyoruz. O yüzden böyle bir yola çıktık. Native ile bunu başardık önümüzdeki dönemde ilk hedefimiz Avrupa da ondan sonra Amerika ve Avustralya'ya atları yetiştirip ihracat yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
(MA-RFK-S)

06.01.2013 15:17:14 TSI

Editör: Wan Haber