Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Zirve marjında, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Komiseri'ne Türkiye'nin Afrika Birliği Somali Misyonu'na (AMISOM) 1 milyon dolarlık yardım çekini verdi.
Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'yi temsilen 20. Afrika Zirvesi'ne katılmak üzere Etiyopya'da bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın, zirve marjında, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Komiseri'ne Türkiye'nin Afrika Birliği Somali Misyonu'na (AMISOM) 1 milyon dolarlık yardım çekini tevdi ettiği bildirildi. AMISOM'un, yaklaşık 18 bin kişilik askeri gücüyle Somali güvenlik kuvvetleriyle birlikte Somali'de güvenliğin tesis edilmesi için mücadele ettiği kaydedilerek, AMISOM'a Uganda, Burundi, Kenya, Cibuti ve Sierra Leone'nın asker katkısında bulunduğu ifade edildi.
Türkiye'nin, Somali'de barış ve istikrarın sağlanabilmesini teminen mücadele eden AMISOM'un faaliyetlerine büyük önem verdiği vurgulanarak, AMISOM'un, Somali'de devlet kurumlarının ülke genelinde yeniden yapılandırılabilmesini teminen gerekli huzur ve istikrar ortamının oluşturulmasında vazgeçilemez katkısının olduğu belirtildi. 2009 yılında da AMISOM'a 1 milyon dolar katkıda bulunan Türkiye'nin AMISOM'u desteklemeye önümüzdeki dönemde de devam edeceği bildirildi.
Türkiye'nin, Afrika ülkeleri ile gelişen ikili ilişkilerine paralel olarak Afrika Birliği ile çok boyutlu ve kapsamlı ilişkilerini her geçen gün her alanda ileri götürmeyi istediği kaydedilerek, bu çerçevede, 2013 yılı içerisinde tertiplenecek II. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin önemli bir aşamayı teşkil edeceği ifade edildi.
(PS-AŞ-Y)

27.01.2013 16:35:14 TSI

Editör: Wan Haber