Türkiye'nin en büyük bakır madeni olan Kanadalı İNMET Firması tarafından işletilen Çayeli Bakır İşletmesi (ÇBİ) Genel Müdürü Iain Anderson, Türkiye'deki istatistiklere bakıldığında ÇBİ'nin Türkiye'deki tüm madenlerden daha güvenilir olduğunu söyledi.
Zonguldak'da yaşanan maden faciasını değerlendiren ÇBİ Genel Müdürü Iain Anderson, ÇBİ olarak iş güvenliğine verdikleri öneme dikkat çekerek istatistiki verilere göre ÇBİ'nin Türkiye'de ki madenlerden 20 kat daha güvenilir olduğunu söyledi. Anderson yaptığı açıklamada, "Zonguldak'taki kaza bizleri çok üzdü. ÇBİ olarak üzüntümüzü ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. ÇBİ iş güvenliği konusunda son derece emniyetli bir maden. Türkiye'de ki istatistiki verilere göre tüm madenlerden 20 kat daha güveniliriz. Kömür madenlerinde bulunan risklerin bir çoğu bizde bulunmuyor. İş güvenliği konusunda büyük yatırımlar yaptık. Çalışanlarımızı eğittik. Ama belli ki bazı madenlerde sıkıntılar devam ediyor. Su sıkıntıların giderilmesi kısa sürede olacak iş değildir. Emniyet kültürünün yerleşmesi için ciddi yatırımlar gerekiyor. Teknik kabiliyet ve uzun süren eğitimler gerekiyor. Zonguldak'ta ki madeni tanımıyorum. Koşullarının ne olduğunu bilmiyorum. Eminim ki oradaki madenlerin sahipleri de iyi niyetlidir. Madenlerde karşılaşılabilecek en olumsuz koşul ölümlerle sonuçlanan kazalardır. Eminim ki hiçbir çalışan madene ölmek için gitmiyordur. Sabah evinden çıkarken bu ihtimali düşünmek bile istemiyordur. Bunun için alınabilecek tüm önlem ve tedbirlerin alınması zorunludur" dedi.
Iain Anderson, Türkiye'de madenlerde yaşanan ölümlü kazaların "madenciliğin kaderi" olarak yorumlanmasını da değerlendirerek "Bazı şeylerin önüne geçilemez. Kaderde öyledir. Ancak can güveliğini de sadece kadere bırakmamak gerekir. İyi planlama, yatırımlar ve eğitim ile bazı olumsuzlukların önüne geçmek mümkündür. Her şeyin en iyisini yapmaya çalışsanız da bazen hata da yapabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Anderson ayrıca ÇBİ olarak talepte bulunan tüm madenler ile emniyet iş birliğine hazır olduklarını, Zonguldak'ta yakın tarihte bazı madenlerde emniyet konulu bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini sözlerine ekledi.
(GF-ÖS-Y)

10.01.2013 13:19:39 TSI

Editör: Wan Haber